1515

Strejker i tysk bilindustri slår mot Volkswagen och Daimler

Natten mot tisdagen startade det tyska verkstadsfacket IG Metall varningsstrejker i bilindustrin för att få igenom 4 procent högre löner i branschen, med 3,8 miljoner anställda.

Det slog bland annat mot Volkswagen, Daimler och Continental samt flygtillverkaren Airbus.

Foto:TT

Direkt efter att fredsplikten upphörde inledde IG Metall på tisdagsmorgonen varningsstrejker i metallindustrin, uppger den tyska bilsajten Automobilwoche.

Strax efter midnatt lade bland annat anställda i Mercedesfabriken i Bremen, Daimlers fabrik i Berlin, Continentals fabrik samt Airbus i Hamburg ned sitt arbete. IG Metall planerar aktioner även hos underleverantörerna Bosch och Mahle Bahr och andra företag.

Facket kräver 4 procents högre lön generellt, medan företag som går sämre ska kompensera utebliven löneökning med lägre arbetstid. Arbetsgivarna vill vänta med lönehöjningar minst till 2022.

”Medan arbetsgivarna har fått miljarder i skattepengar i stöd under pandemin hävdar de att det inte finns något att fördela till de anställda”, säger Jörg Köhlinger, ordförande för regionen Mellantyskland, till Automobilwoche.

Bland annat strejkade anställda vid morgonskiftet i Daimlers fabrik i Ludwigsfelde utanför Berlin, där skåpbilen Sprinter tillverkas. Trots bra orderingång har de omkring 2000 anställda enligt facket inte fått någon lönehöjning sedan 2018. De arbetar sedan i fjol tvåskift med förlängda arbetspass på 8,5 timmar. Veckoarbetstiden är enligt avtal tre timmar högre än för anställda i västra Tyskland.

Även löneförhandlingarna för Volkswagens omkring 120000 anställda i västra Tyskland kärvar. Bland annat har IG Metall utropat varningsstrejk vid fabriken i Braunschweig, grannstad till VW-centrum i Wolfsburg. Här bygger VW viktiga delar för elektriska och konventionella drivsystem.

Arbetsgivarorganisationen Gesamtmetall kritiserade de i förväg planerade varningsstrejkerna.

”Det har gjort det tydligt att IG Metall inte ville ha någon snabb lösning under fredsplikten. De har känslan att de måste erbjuda medlemmarna varningsstrejker”, kommenterar arbetsgivarchefen Stefan Wolf enligt Automobilwoche.

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?