1515
Annons

Stort sug efter husbilar

Hemestertrenden bidrar till bra fart i försäljningen av husbilar som ökade med 18,5 procent i fjol. Det enligt siffror från Vroom och husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Försäljningen av husbilar ökar.
Försäljningen av husbilar ökar.Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

En förändring som innebar högre beskattning av husbilar gjorde 2019 till ett bottenår på marknaden. Men sedan kom coronapandemins reserestriktioner och satte fart på försäljningen när det blev svårt att flyga utomlands.

Förra året steg försäljningen av husbilar med 18,5 procent till 4.000 nya fordon. 

Samtidigt har begagnatmarknaden fått fart, under 2021 bytte närmare 23.000 begagnade husbilar ägare. Det var en ökning med nästan 20 procent mot 2019, före pandemin.
Det visar siffror från statistikföretaget Vroom och husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter, som förutom en pandemieffekt också hänvisar till att säkerhetsläget i omvärlden gör att intresset för semester i hemlandet ökar.

”Många som kommer till oss berättar att de hellre vill testa på husbils- och husvagnslivet i stället för att boka utlandsresa”, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Precis som i bilbranschen är väntetiderna på nya fordon ett problem. Samtidigt som efterfrågan är hög har kompontentbristen tvingat flera stora leverantörer att dra ner på produktionen.

Även husvagnsförsäljningen går bättre än på länge och elektrifieringen av bilflottan märks enligt Forsbergs Fritidscenter på en ökad efterfrågan på vagnar med lägre totalvikt.

Bolaget som ingår i Ratosägda KVD-koncernen är störst i Norden på husbilar och husvagnar. 


Tesla öppnar sina laddare för andra bilmärken

Bristen på snabbladdare längs vägarna upplevs av många som ett problem i övergången till elbil. Nu kan den oron lindras när Tesla öppnar sitt nätverk även för bilar från andra märken.

Tesla Model 3 vid snabbladdare i Mariestad.
Tesla Model 3 vid snabbladdare i Mariestad.Foto:Carl-Johan Lejland

Teslaägare har länge haft överlägsna möjligheter att snabbladda sina bilar tack vare det amerikanska bolagets egna laddnätverk. Sedan 2021 har Tesla öppnat upp för bilar från andra märken på vissa marknader på onsdagen är det dags för Sverige, Spanien, Storbritannien, Belgien och Österrike.

I Sverige ingår 42 stationer med 542 laddpunkter med effekt på över 150 kW. Den som inte kör Tesla får tillgång till laddarna genom att använda sig av företagets app där man också kan se hur många stolpar som är lediga. 

Icke-Teslaägare får ladda för i snitt 7,30 kronor per kWh, vilket är väsentligt högre än vad Teslaägarna betalar. Man kan också välja ett abonnemang för 129 kronor per månad som ger lägre kostnad per kWh. Priserna varierar mellan olika stationer. 

Enligt Tesla kommer bolaget att övervaka beläggningen så att företagets egna kunder inte blir besvikna genom att hamna i laddköer:

”De superchargers som öppnar för andra fordon än Tesla har gott om ledig kapacitet. Vi börjar med några utvalda stationer för att övervaka kapaciteten, upplevelsen och bedöma resultatet. Stationer med hög beläggning i dagsläget kommer inte att öppna.”

Sedan tidigare har Tesla öppnat snabbladdarnätverket i Nederländerna, Frankrike och Norge.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?