1515
Annons

Storstadsbor och yngre mest intresserade av bildelning

Sex procent ser bildelningstjänster som ett alternativ till att äga sin egen bil, men intresset är betydligt högre hos yngre än äldre. Det visar en ny sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. 

Foto:Hans Berggren

Sex procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de i framtiden tänker nyttja någon form av bildelningstjänst – och spridningen är stor mellan olika åldersgrupper. I den yngsta gruppen – de som är mellan 16 och 24 år, är intresset mer än tre gånger så högt som i den äldsta gruppen, 56-79 år. 

Det är också stor skillnad i attityd beroende på var man bor i landet. Bland stockholmare är intresset för bildelningstjänster nästan tre gånger så stort som det är hos boende i mindre tätorter.

Bland de olika delningstjänster som finns så är de tillfrågade mest positivt inställda till bilpooler (37%) och att hyra en bil på gatan (34%). Elsparkcyklar hamnar längst ner i popularitetsligan, då endast 15 procent tycker att det är ett intressant mobilitets-alternativ.

Undersökningen slår också fast att de flesta faktiskt tänker fortsätta att äga sin egen bil även i framtiden. Hela 58 procent har valt det alternativet. 10 procent kommer att leasa en bil.

”Rapporten visar att de allra flesta vill fortsätta äga sin bil trots att det finns både ekonomiska och klimatmässiga fördelar med att dela fordon med andra. Dock kan detta ändras i framtiden när yngre generationer som är mer vana vid olika delningstjänster börjar se möjligheterna med bildelning”, säger Lars Nykvist, vd på Kvdbil i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?