ANNONS:
Till Di.se

Stölder av bildelar rekordökar – så skyddar du dig

Stölderna av bildelar ökade med över 70 procent förra året. Och BMW-ägarna var mest utsatta. I videon ovan förklarar Larmtjänsts vd Mats Galvenius hur bilägare bäst skyddar sig mot tjuvarna.

 

 Det stjäls färre hela bilar. Bättre stöldskydd har gjort att tjuvarna gått över till att ta enskilda komponenter, enligt Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

”Sen är det också riskfyllt att föra ut en hel bil ur landet, det är lätt att se att den är stulen och åker du fast med en stulen bil då får du ganska hårda straff”, säger han.

Stölder av enskilda bildelar är betydligt svårare för polisen att upptäcka, och det lockar de ligor som ligger bakom stölderna, menar Mats Galvenius.

”Det är inte olagligt att åka omkring med 50 bilrattar, då måste man snabbt kunna visa att de faktiskt är stulna.”

Under 2016 var BMW det mest utsatta bilmärket, omkring 60 procent av bildelsstölderna drabbade BMW-ägare. Även Mercedes, Volvo och Volkswagen var attraktiva för tjuvarna under 2016 – men hur hårt olika märken drabbas varierar i takt med att biltillverkarna förbättrar stöldskydden.

Snabb och smidig bilförsäljning: Lämna den på säljuppdrag! (extern tjänst)

Mats Galvenius ger tre tips till den som vill skydda sig mot stölderna: Parkera på upplysta platser, dna-märk stöldbegärliga bildelar och ha larm på bilen.

”Man penslar utsatta komponenter med dna och sedan sätter man ett märke på bilen att den har den dna-märkningen. Tjuvarna brukar undvika de bilarna.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies