ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Stefan Löfven nobbar sänkt bensinskatt

Stefan Löfven avfärdar de växande kraven på att sänka skatten på bensin och diesel. Det är inte aktuellt, enligt statsministern.

”Nej, det är det inte”, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Det snabbt stigande priset på bensin och diesel har fått irritationen att växa hos allt fler bilister, som på lördagen planerar flera protester.

”Jag förstår mycket väl den här ilskan. Jag är själv uppväxt på landsbygden, och vet betydelsen av att köra bil. Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan, och se till att vi tillverkar mer av vårt eget bränsle som dessutom också är miljövänligt, miljöbränsle”, säger statsminister Stefan Löfven till Sveriges Radios Ekot på lördagen.

Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 har i skrivande stund 575 000 medlemmar, och planerar på lördagen protestaktioner på åtta orter i landet vid 13-tiden.

Gruppen kräver sänkt skatt på drivmedel, bland annat att bensinpriset sänks till 12 kronor litern.

Drygt 60 procent av bensinpriset är de samlade skatterna koldioxidskatt, energiskatt och moms.

Det rekommenderade listpriset vid bemannade bensinstationer är på lördagen 17,14 kronor litern för 95-oktanig bensin.

Kravet är alltså en sänkning med mer än 5 kronor litern.

Stefan Löfven talar i stället om hur bilister ska ”få stöd” i omställningen till ett uthålligt samhälle.

”Hur ska vi klara av den gröna skatteväxlingen på ett sådant sätt att enskilda människor kan få stöd att göra det rätta?”, säger han till Ekot.

Den 31 maj har Bensinupproret 2.0 aviserat en stor demonstration i Stockholm, med avsikt att sluta vid regeringshögkvarteret Rosenbad.

Rosenbad är sedan januari stängt för en renovering utförd av ägaren Statens fastighetsverk, en renovering som enligt plan ska vara klar hösten 2021.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer