1515
Annons

Statoil: Elbilar kan knocka oss

Elbilarna börjat utgöra ett allvarligt hot mot oljebolagen. Jätten Statoils koncernchef tror att branschen kommer börja krympa redan om fem år.

Den norska oljejätten Statoils koncernchef Eldar Sætre.
Den norska oljejätten Statoils koncernchef Eldar Sætre.Bild:TT

Elbilarnas framfart kan sänka oljebranschen snabbt. Den norska oljejätten Statoils koncernchef Eldar Sætre ser början på slutet redan om fem år.

”Från och med då kommer vi att se en krympande oljeindustri”, sa Eldar Sætre under konferensen Oil & Money i London, rapporterar TT.

Transportsektorn står för drygt hälften av världens oljekonsumtion. Tidigare i år uppskattade analytiker hos Bloomberg New Energy Finance att elbilarna skulle kunna motsvara 35 procent av alla nyregistrerade bilar till 2040. Vid det laget kan en fjärdedel av alla bilar vara eldrivna.

Slutsatsen motiveras av att de sjunkande kostnaderna för batteritillverkning helt enkelt kommer att göra elbilarna billigare under nästa decennium, även vid fortsatt låga oljepriser.

”Det här ritar inte om spelplanen de närmaste 20 åren, oavsett hur starkt elbilarna går”, ska Spencer Dale, chefsekonom på den brittiska oljejätten BP, ha sagt tidigare i oktober enligt sajten Climate Change News.

Under oljekonferensen i London var Bob Dudley, BP:s vd, inne på samma spår:

”Vår industri har påverkats av vår egen framgång, framför allt av skifferrevolutionen. Men på lång sikt kommer efterfrågan fortsätta växa”, sa han enligt finanssajten Marketwatch.

Men Statoils Eldar Sætre får medhåll från fler aktörer utanför oljesektorn. Kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings har varnat för en ”dödsspiral” där investerare säljer sina tillgångar i oljesektorn, vilket skulle göra oljejättarnas skulder dyrare.

”Om de stoppar sina huvuden i sanden och försöker låtsas som att det kommer att försvinna tror vi att de kommer få problem”, sa Alex Griffith, huvudförfattare bakom rapporten, till brittiska Financial Times tidigare i veckan.

LÄS MER BILNYHETER PÅ DI BIL


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?