Hoppa till innehållet

Annons

Sony steget före Apple – testkör redan sin elbil i Europa

Apple väntas inom kort presentera en egen bil, som ska byggas i samarbete med koreanska Hyundai. Men en annan teknikjätte, Sony, ligger steget före och är redan ute och testkör sin Vision S på europeiska vägar.

Sony Vision-S vintertestas i Europa
Sony Vision-S vintertestas i EuropaFoto: Sony
Foto: Sony
Foto: Sony

Ryktena om en bil från Apple har blivit allt ihärdigare den senaste tiden och enligt koreanska tidningar är planen att bilen ska byggas i samarbete med Hyundai med start 2024.

Den amerikanska it-jätten gör därmed som en japansk konkurrent. Med den skillnaden att Sony redan har sin konceptbil färdig för testkörning. Bolaget presenterade sin bil, Vision S, under CES-mässan i fjol och vid årets mässa i Las Vegas visar man för första gången hur bilen testas på europeiska vägar, i Österrike.

Vision S är en sedanmodell i storleksklass mellan Tesla Model S och Model 3. Om Sony verkligen tänker ge sig in i den traditionella bilbranschen och konkurrera med Volvo, Audi och Mercedes är dock oklart. 

Bolaget har meddelat att konceptbilen tagits fram som ett redskap för att testa olika aktiva säkerhetsfunktioner i trafiken. Sony är till exempel en av världens största tillverkare av kamerasensorer, komponenter som är grundläggande för autonom körning.

Å andra sidan är Vision S en så färdig produkt att den inte bara kan kallas konceptbil. Så visst finns det förutsättningar för att även Sony ger sig in i bilbranschen ”på riktigt”.

Sony Vision-S är fyrhjulsdriven tack vare två elmotorer på vardera 268 hästkrafter. 0-100 km/tim går på 4,8 sekunder och toppfarten ligger på 240 km/tim. Räckvidden sägs vara cirka 50 mil.

Nyhetsbrevet Di Mobilitet

Onsdag, eftermiddag

Gillar du att läsa om robottaxis, flygande bilar, elscooterbråk, cykling, smarta städer och mycket mer? Prenumerera på Di:s nyhetsbrev om Mobilitet.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera