1515
Annons

Snabb ökning av elbilar i kommunerna

Andelen fossiloberoende fordon ökar i kommuner och regioner. Målet att minska koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030 är redan uppnått i nitton kommuner och tre regioner. Stockholm stad är för åttonde året i rad bästa kommun.

Foto:Janerik Henriksson/TT

För trettonde året i rad presenterar föreningen Miljöfordon Sverige och analysfirman Dun & Bradstreet den så kallade Miljöfordonsdiagnosen, en kartläggning av fordon i tjänst hos kommuner och regioner. Att Stockholm stad är bästa kommun kommer inte som någon överraskning, det är åttonde året i följd som den titeln hamnar i huvudstaden.

Totalt är det nitton kommuner, och tre regioner, som klarar målet om att minska CO2-utsläppen med 70 procent till 2030 jämfört med 2010-års nivå. Exempel på kommuner är Kungsbacka, Landskrona, Stockholm, Karlstad, Vårgårda, Värnamo, Södertälje och Uppsala.

”Det är så positivt att se hur stora framsteg många kommuner gör genom att följa en genomtänkt strategi för inköp av olika typer av fossiloberoende fordon. 1.000 nya elfordon i organisationerna visar ju att det finns stora möjligheter att få den här typen av fordon att fungera både i stora och små kommuner”, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige, i en kommentar.

Region Skåne vinner klassen bästa region för nionde året i rad mycket tack vare användningen fordon som tankas med gas, 86 procent av personbilarna och 67 procent av de lätta lastbilarna.

Totalt finns 6.000 elfordon i drift i Sveriges kommuner, en ökning 20 procent sedan förra året. När det gäller eldrift är Kävlinge årets bästa kommun med en andel på 68 procent personbilar och lätta lastbilar. 

 


MAX Burgers utökar med fler laddstationer

MAX Burgers har senaste åren växlat upp satsningen på nya tekniska lösningar. Nu investerar de i fler och nya snabbladdningsstationer för elbilar från Vattenfall InCharge. Det framgår av pressmeddelanden från de båda bolagen.

Foto:Pressbild MAX Burgers

Idag går det att ladda på 34 av MAX restauranger varav 20 av dessa har laddare från Vattenfall. Den nya satsningen inkluderar 5 nya restauranger. De nya laddarna från Vattenfall sägs ladda bilarna tre gånger så fort än första generationens laddare.

Samarbetet mellan Vattenfall och MAX började 2014. Elen i laddstationerna är 100 procent fossilfri el från Vattenkraft, märkt med Bra Miljöval från Vattenfall. På sikt ska alla MAX-restauranger vid viktiga knutpunkter erbjuda snabbladdning.

”Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att minska sin klimatpåverkan. Med de nya 150 kWh-laddarna hinner man som gäst ladda upp bilen till 80 procent på mellan 20 och 30 minuter. Idag har vi laddning på 34 restauranger och till årets slut ska över 20 av dem erbjuda snabbladdning,” säger Rasmus Billborn, etablerings- bygg- och fastighetschef på MAX.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?