ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Självkörande bilar kan ge spykänsla

  • Vad händer med åksjukan när fler blir passagerare istället för förare som är tanken med självkörande bilar?

Självkörande bilar ska ge oss tid till annat än körning, men risken är att fler mår illa.

Det här ska nu testas vetenskapligt i USA för att hitta lösningar.

”Kan vi inte minska åksjukan kan det påverka acceptansen för förarlösa bilar”, säger forskaren Monica Jones.

Poängen som ofta lyfts fram med självkörande fordon är att ingen ska behöva vara förare utan vi ska kunna läsa, jobba, titta på film eller annat som vi vill ägna oss åt när vi inte behöver ha ögonen på vägen. Bilarna kan också utformas annorlunda med säten där man sitter baklänges.

”Vi förväntas oss att det kommer att bli fler som blir åksjuka när man blir passagerare i stället för förare och det vet biltillverkarna om men det finns inga lösningar”, säger Monica Jones som leder den nya testbädden för åksjuka på University of Michigan Transportation Research Institute.

Studien ska identifiera och kvantifiera åksjuka hos passagerare. 52 testpersoner körs runt en testbana som ska återspegla verkligheten och innehåller 25 inbromsningar, 45 vänstersvängar, 30 högersvänger och där hastigheterna varierar. Personen har på sig mätutrustning som kontrollerar temperatur, svettningar och hjärtslag medan kameror och sensorer tar in huvudets position och rörelser. Testpersonen får också själv uppge graden av illamående. Studien jämför vad som händer när testpersonen sitter och tittar ut med när han eller hon stirrar ner i en surfplatta för att lösa olika uppgifter under färden.

”Ett av de stora löftena med autonoma fordon - att vi ska få tillbaka tid - äventyras om vi inte kan lösa åksjukeproblemet. Kan en passagerare vara produktiv under bilfärden?” frågar Monica Jones.

Syftet med forskningen är att kunna förbättra resan med en självkörande bil så att åksjukan minskar genom hur bilen bromsar och gasar och även hur kupén med fönster och säten utformas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer