ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Sista Saab-bilen säljs på auktion

  • Saab 9-3 Aero från 2014. Den sista bilen med Saab-emblem från Stallbackafabriken i Trollhättan Foto: Nevs
  • Saab 9-3 Aero från 2014. Den sista bilen med Saab-emblem från Stallbackafabriken i Trollhättan Foto: Nevs
  • Saab 9-3 Aero från 2014. Den sista bilen med Saab-emblem från Stallbackafabriken i Trollhättan Foto: Nevs

Den sista bilen med Saab-emblem från Stallbackafabriken i Trollhättan ska nu auktioneras ut. Bilen, en Saab 9-3 Aero från 2014, har bara 7 mil på mätaren.

Efter Saab Automobiles konkurs 2011 återupptog den nya ägaren Nevs produktionen av 9-3 under en period 2013–2014. Den sista omgången bilar som byggdes bestod av 420 exemplar av Saab 9-3 Aero.

En av bilarna, den som nu auktioneras ut av Bilweb Auctions, parkerades i fabriken där den användes som referensbil under den begränsade produktionsperioden.

Modellåret är 2014, men bilens konstruktion är äldre än så. Den lanserades första gången 2002 och bygger på plattformen Epsilon från General Motors, som till exempel även Opel Vectra och Cadillac BLS byggdes på.

Bilen, i kulören ”Diamond silver” är utrustad med automatlåda och en 2-liters turbo som ger 220 hästkrafter. Koldioxidutsläppen ligger på 200 g/km.

Förutom att bli ägare till den aktuella bilen får vinnaren av auktionen en rundvandring hos Nevs i Trollhättan. Värdet på bilen uppskattas till 350.000-400.000 kronor, men kan nog gå högre än så om världens Saab-fantaster är på tårna.

Intäkterna från auktionen kommer att gå till personer som ”gör betydande insatser för framtidens hållbara mobilitetslösningar” genom ett nyinstiftat pris som ska delas ut i samarbete med Högskolan Väst i Trollhättan under minst fem år, skriver Nevs i ett pressmeddelande.

”Det känns extra bra att den allra sista bensindrivna bilen från Stallbacka kan användas för att stimulera övergången till framtidens hållbara transporter”, kommenterar Stefan Tilk, vd och vice ordförande i Nevs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer