Annons

Se upp för fällorna när du laddar din elbil

Försäljningen av elbilar ökar markant – och därmed riskerna med laddningen.
Många laddar nämligen i vanligt el-uttag. Något som kan stå dig dyrt, varnar Fortum och Konsumenternas försäkringsbyrå.

Bild:Koji Sasahara

Att köra elbil har blivit allt mer populärt. Under förra året ökade försäljningen av elbilar och laddhybrider med 40 procent. Regeringen driver nu på utvecklingen genom att införa ett ekonomiskt stöd för småhusägare som installerar hemmaladdare. Ett bidrag som trädde i kraft nu i februari där privatpersoner kan få kompensation för upp till hälften av kostnaden upp till 10.000 kronor. 

Men många el-bilsinnehavare väljer att ladda sina fordon via vanligt el-uttag.

Det vittnar energijätten Fortum om. 

”Vi vet att det finns många som stoppar in sladden i vanliga ladduttag, något som riskerar att orsaka allvarliga kabelbränder eftersom kablarna inte är dimensionerade för så höga effekter under längre tid. Det är viktigt att man har en korrekt installerad och godkänd laddbox, säger Sofia Kjellqvist, produktansvarig för hemladdning på Fortum i ett pressmeddelande.

Uppstår en kabelbrand utan korrekt installerad laddbox riskerar du även att få kraftigt minskad ersättning från din försäkring.

”I försäkringsvillkoren finns ofta aktsamhetskrav som anger att elektriska installationer ska vara fackmannamässigt monterade. Utan en korrekt installerad laddbox finns en risk att ersättningen sänks, ibland med så mycket som 50 procent. Det kan innebära stora ekonomiska förluster om huset tar eld på grund av en av en onödig kabelbrand”, säger Peter Stark, försäkringsjurist på Konsumenternas försäkringsbyrå i pressmeddelandet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?