ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Ekonomisk smäll när bilmässa ställs in

  • Trångt i Toyotas monter under förra årets bilmässa i Genève. I år ställs bilsalongen in med kort varsel. Foto: Karin Olander

Bara dagar innan bilmässan i Genève skulle öppna tvingas arrangörerna att ställa in efter ett förbud mot stora evenemang på grund av coronaviruset.

Mässarrangörerna konstaterar att de ekonomiska konsekvenserna för alla som är involverade är betydande.

”Vi beklagar situationen, men hälsan för alla deltagare och för våra utställare är högsta prioritet. Det här är ett fall av force majeure och en enorm förlust för de tillverkare som investerat stort för att vara på plats i Genève. Vi är dock övertygade om att de har förståelse för beslutet”, säger Maurice Turrettini, ordförande för mässans styrelse.

Montrarna inne i mässlokalerna var på fredagen nästan färdigställda och bilar hade transporterats dit från olika länder. Nu måste allt monteras ner utan att varken journalister eller besökare får ta del av nyheterna. Bilmässor är mycket kostsamma för bilföretagen. Vilka summor det handlar om kommenterar inte Genèvemässan men man säger att konsekvenserna ska utvärderas de närmaste veckorna.

Det är inte aktuellt att senarelägga mässan, utan den ställs in helt och hållet.

Organisatörerna av bilmässan planerade in i det längsta att köra på som vanlig trots det större utbrottet av coronasmittade i grannlandet Italien och ett flertal fall även i Schweiz den här veckan. Vissa skyddsåtgärder skulle införas som extra städning och desinficering men i övrigt räknade man med att öppna mässan på måndag för pressen och för besökare nästa torsdag.

Mässan lockar vanligtvis 10 000 medierepresentanter och 600 000 besökare och ses som en av årets viktigaste händelser i bilvärlden. 

De senaste dagarna har dock flera utställare meddelat att de hoppar av, bland annat  koreanska Harman och kinesiska Byton. Andra som Ferrari, Toyota och Volkswagen har sagt att man drar ner på antalet personer som åker dit.

Det som slutligen satte stopp för den 90:e bilmässan var att regeringen i Schweiz på fredagen beslutade att förbjuda alla evenemang som samlar fler än tusen personer. Syftet är att förhindra smittspridning. Enligt Schweiz hälsominister Alain Berset har landet 15 fall av coronaviruset samtidigt som 100 potentiellt smittade befinner sig i karantän. 

Förbudet mot stora tillställningar införs omedelbart och gäller åtminstone fram till den 15 mars. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer