1515
Annons

SCB: Bilregistreringen minskar med 38,9 procent

I september inregistrerades 19.886 personbilar i Sverige, enligt siffror från SCB. Det är en nedgång med 38,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

19.886 bilar inregistrerades i Sverige i september, enligt SCB.
19.886 bilar inregistrerades i Sverige i september, enligt SCB.
Foto:Christine Olsson/TT

I SCB:s statistik ingår direktimporterade bilar och samtliga årsmodeller, till skillnad från siffrorna från Bilstatistik som bara innehåller förstagångsregistreringar av de tre senaste årsmodellerna.

Antalet inregistrerade lastbilar uppgick samtidigt till 3.292 stycken, minskning med 41,0 procent jämfört med samma månad föregående år.

Bonus-malussystemet omfattar lätta, men inte tunga lastbilar. Registreringarna av lätta lastbilar, upp till 3,5 ton, uppgick till 2.711 stycken, en minskning med 43,9 procent, medan registreringarna av tunga lastbilar uppgick till 581 stycken, en minskning med 22,7 procent.


Färgen viktig för värdet – ”en av de främsta faktorerna”

Bilar i ovanliga färger som gult, orange och lila behåller sitt värde bättre än bilar lackade i de mer vanliga färgerna. Det visar en ny undersökning från dataanalysföretaget Iseecars.com.

Foto:Laurent Gillieron

Bilens färg kan spela en stor roll för begagnatpriset, menar Iseecars.com som jämfört priser och färg på över 650.000 bilar, alla tre år gamla, som legat ute till försäljning på den amerikanska marknaden. 

 ”Ett fordons färg är en av de främsta faktorerna för ett bilköp efter att kunden bestämt sig för märke och modell”, säger Iseecars chefsanalytiker Karl Brauer. 

Bolagets analys visar att  mesta populära färgerna, som svart eller vitt, har mycket liten påverkan på begagnatpriset, men de hjälper inte heller till att behålla bilens värde. 

De bästa färgerna ur ekonomisk synpunkt är gult, orange och lila. Gula bilar tappar 70 procent mindre i värde än genomsnittsbilen.

”Gult är en av de minst populära färgerna och vanligast hos sportbilar som behåller sitt värde relativt bra. Eftersom gula bilar är ovanliga så är köparna beredda att betala lite mer för dem”, fortsätter Karl Brauer.

Orange som kommer på andraplats är också en färg som biltillverkarna gärna använder till sina specialmodeller och sportbilar som tillverkas i små volymer.

De bilar som tappar mest är lackade i brunt eller guld, vilket visar att en ovanlig färg inte automatiskt innebär att bilen behåller sitt värde. Det måste finnas tillräckligt med köpare för att bilens värde inte ska påverkas av färgen.

Vitt, svart, grått och silver är de mest vanliga bilfärgerna och faller i genomsnitt lika mycket i pris och påverkar inte andrahandsvärdet så mycket.

”Många konsumenter väljer gråskalefärgerna. Inte för att de gillar dem, utan för att de antar att alla andra gör det,” säger Karl Brauer. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?