Annons

Så här ser Volvos första jänkare ut

Volvo Cars första fabrik i USA är invigd. Och nu har även den första modellen som kommer att byggas där avtäckts. Det är nya S60 som blir den svensk-kinesiska biltillverkarens första amerikabygge.

Volvo hade nästan hunnit starta sin första fabrik i USA på 1970-talet när oljekrisen grusade planerna. Men skam den som ger sig och i och med invigningen av den nya fabriken i Charleston, South Carolina, basar vd Håkan Samuelsson inte bara över tillverkning i Sverige, Belgien och Kina utan även USA. 

Första modellen som byggs i fabriken är S60, alltså sedanversionen av V60. Som första USA-tillverkade Volvon är det såklart en intressant bil, den är dessutom intressant som den enda modellen i sortimentet som inte erbjuds med en dieselmotor.

S60 är precis som V60 byggd på den framgångsrika SPA-plattformen som även XC90, S/V90 och XC60 bygger på. S60 ska positionera sig som den sportigaste modellen av de nämnda och med tanke på intrycken från testkörningen av V60 talar mycket för att så blir fallet.

V60 är mindre och kompaktare än sina storasyskon vilket ger en fin känsla på vägen och engagerande körning, särskilt med en effektstark motor under huven. S60 ska ta de egenskaperna ännu längre enligt Volvo.

Se testkörningen av systerbilen Volvo V60 här. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?