1515

Ryckig start för Aston Martin

Den brittiska tillverkaren Aston Martin lyckades inte lika bra som italienska Ferrari när bolaget gjorde entré på börsen. Aston Martins aktie föll med över 6 procent i den inledande handeln på onsdagen. Det kan jämföras med Ferrari som rusade nästan 10 procent vid noteringen 2015.

Foto:Carl-Johan Lejland

James Bond-filmernas bilmärke nummer ett Aston Martin finns nu på Londonbörsen. Glansen från vita duken räckte dock inte för investerarna. Aktien sjönk i den inledande handeln tillbaka med mer än 6 procent från noteringspriset på 19 pund per aktie.

Aston Martin sålde 5100 bilar ifjol och värderades vid noteringen till 5,6 miljarder dollar. Gissningsvis har man sneglat på Ferraris resa på börsen, den italienska sportbilstillverkaren som sålde 8400 bilar i fjol värderas till 34 miljarder dollar, jämfört med 11,3 miljarder dollar när handeln i bolaget startade i oktober 2015.

Med en nylanserad Aston Martin Vantage hoppas den brittiska utmanaren på att kunna öka volymen. Vantage är "instegsmodellen" i den brittiska sport- och lyxbilstillverkarens sortiment och har en svensk prislapp på cirka 1,5 miljoner kronor.

V8:an under huven kommer från Mercedes och är en variant på den motor som också finns i AMG GT. Att Aston Martin använder sig av komponenter från Mercedes är naturligt eftersom Daimler, med svensken Ola Källenius som ny koncernchef från och med årsskiftet, är delägare i Aston Martin. Det finns förövrigt även en annan koppling till Sverige, om än lite mer långsökt, i och med att Volvoägaren Geely även är en av storägarna i Daimler.

Aston Martin har italienska Investindustrial och Investment Dar från Kuwait som största ägare. Styrelseordförande är Penny Hughes, tidigare chef på Coca-Cola i Storbritannien och tidigare styrelsemedlem i banken SEB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?