ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil
Mobilitet

Rusning efter el – Sverige trea i Europa på laddbart

  • Sverige har tredje största andelen laddbara bilar i Europa av nybilsregistreringen under första kvartalet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Andelen laddbara bilar ökar i Europa även om bilförsäljningen totalt sett gått ner i år på grund av coronakrisen.

Sverige är topp tre efter Norge och Island under första kvartalet.

Under årets tre första månader var 6,8 procent av nyregistreringarna i EU laddbara jämfört med 2,5 procent samma tid förra året visar siffror från branschorganisationen Acea. 

Räknar man in både EU, Efta (Norge, Schweiz och Island) samt Storbritannien rullade det ut 228.210 rena elbilar och laddhybrider vilket är en ökning med 81,7 procent. I antal är Tyskland etta med över 52.500 laddbara bilar under första kvartalet – mer än en fördubbling jämfört med första kvartalet i fjol. 

Norge är ohotad på förstaplatsen sett till andel. Sverige tar tredjeplatsen. Nederländerna har halkat ner efter att förmånsbeskattningen för rena elbilar skärptes vid årsskiftet.

”Det visar vikten av att hålla i styrmedlen. För svensk del behöver vi veta att det nedsatta förmånsvärdet för laddbara bilar och gasbilar fortsätter även efter årsskiftet. Det skulle hjälpa till att sätta igång marknaden efter coronakrisen”, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer