ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Historiskt ras i Kinas bilförsäljning

Bilförsäljningen i Kina minskade med 80 procent i februari. Ett historiskt ras som lägger sten på börda för världens biltillverkare. När coronaviruset stänger världens största bilmarknad är det miljontals fordon det handlar om.

Coronaviruset tvingar världens tillväxtmotor att gå på tomgång. Det i ett skede när försäljningen i landet varit i en nedåtgående trend under de senaste två åren.

Men när minskningen under 2019 låg på i sammanhanget måttliga 8 procent, är det helt andra tal det handlar om nu. I februari minskade bilförsäljningen med 80 procent, och sammantaget under januari och februari ligger tappet på 40 procent jämfört med föregående år, enligt siffror från Bloomberg.

Med tanke på att totalmarknaden i Kina ifjol låg på nästan 26 miljoner bilar innebär siffrorna för januari och februari ett tapp som räknas i miljoner enheter.

Bilindustrin står nu inför en situation där man riskerar bli utan komponenter på grunda av stängda fabriker i Kina, och de bilar man bygger blir svåra att sälja när de kinesiska bilköparna uteblir från bilhallarna.

Utvecklingen för svensk-kinesiska Volvo Cars följde i princip marknaden i Kina i februari, med ett ras på 81,5 procent. Tack vare ökningar på andra marknader stannade minskningen totalt dock på 8 procent under februari jämfört med samma månad i fjol.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer