1515
Annons

Rekordmånad för Volvo Cars – säljrusch i Kina

Volvo Cars har startat 2021 med en säljrusch. Årets första månad ökade försäljningen med 30 procent vilket gör det till den bästa januarimånaden i företagets historia.

Den minsta suvmodellen, XC40, har tagit över som bäst sålda modell från storasyskonet XC60.

Volvo XC40 var den modell som sålde bäst i januari. Av Volvos försäljning var 23 procent laddbara bilar.
Volvo XC40 var den modell som sålde bäst i januari. Av Volvos försäljning var 23 procent laddbara bilar.Foto:Karin Olander

2020 påverkades bilförsäljningen starkt av coronapandemin. Volvo Cars VOLCAR B -7,46% Dagens utveckling repade sig dock efter de kraftiga nedgångarna under första halvan när försäljningen gick ner drygt 20 procent och avslutade året starkt. Andra halvåret sålde Volvo fler bilar än man gjort någon gång tidigare under samma period. 

2021 fortsätter den uppåtgående trenden. Totalt rullade det ut 59 588 nya Volvobilar i världen under januari, en uppgång med 30,2 procent jämfört med januari i fjol.

Ökningen finns på alla marknader, men är tydligast på Volvos enskilt största marknad Kina med ett plus på 91 procent, till 19 160 bilar. Det hänger i sin tur ihop med att Kina i fjol var hårt drabbat av coronaviruset i januari och stora delar av samhället var nedstängt. 

I USA ökade Volvo sin försäljning med 32 procent och i Europa med 9 procent.

Den mellanstora suven XC60 har tidigare toppat Volvos globala försäljning, men i januari är det istället den mindre XC40 som sålt bäst.

Det är Volvos suvar som lockar mest kunder. 71 procent av företagets försäljning utgörs nu av suvar.

De laddbara modellerna, där merparten är laddhybrider eftersom Volvo ännu så länge bara har en enda elbil på marknaden, ökar också. I januari var nästan var fjärde Volvobil som såldes laddbar. I Europa går laddbart hem ännu bättre. Där hade 41 procent av Volvobilarna sladd.

Hur Volvo Cars klarade 2020 finansiellt meddelas på torsdagen när bolaget kommer med sitt bokslut.

Prognosen för årets bilförsäljning sänks

Nyregistreringarna av bilar minskade med 3 procent i september jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år har bilförsäljningen minskat med 12 procent. Nu reviderar branschorganisationen Mobility Sweden ner prognosen för helåret 2022.

Biltillverkarnas orderböcker är välfyllda men problemen hopar sig. Det råder fortfarande brist på halvledare, kinesiska fabriker har stängts på grund av covid och det finns störningar i de globala leverantörskedjorna. Lägg till höga priser på energi och råvaror och situationen ser än mer bekymmersam ut. 

”Detta medför att vi för tredje gången reviderar ned prognosen för innevarande år, från 300.000 till 285.000 för nya personbilar och från 40.000 till 37.000 för lätta lastbilar. Prognosen präglas fortsatt av hög osäkerhet”, kommenterar Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

I september registrerades 22.048 nya bilar i Sverige, en minskning på 3 procent jämfört med samma månad i fjol. För helåret hittills är minskningen 12 procent. 

Andelen laddbara bilar, alltså elbilar och laddhybrider, uppgick till 55 procent i september. Renodlade elbilar utgjorde 35 procent av nyregistreringarna, vilket kan jämföras med att bensin- och dieselbilarna tillsammans hade en andel på 32 procent. Hittills i år är nästan var tredje ny bil en elbil på den svenska marknaden.

Foto:Mobility Sweden

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera