Annons

Rekordhet bilsommar i pandemin – här är de mest sålda modellerna

Efter att ha sett ett stort tapp i försäljning under våren har marknaden för begagnade bilar återhämtat sig – och det med besked.

”Vi har haft flera rekordmånader”, säger Martin Fransson, vd för bilsajten Wayke.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Coronasommaren har blivit en bilsommar för många, när resor utomlands varit svåra att genomföra.

Under juli såldes 32 procent fler begagnade bilar än samma månad förra året via Wayke, som ägs av Sveriges bilhandlare och branschorganisationen MRF. Jämfört med april är uppgången ännu större – 48 procent. Ökningen kommer efter en skakig coronavår.

”Vi har haft en otroligt stark begagnatmarknad de senaste fem åren, sedan kom våren och det blev ett hack i kurvan. Vi visste inte var det skulle ta vägen”, säger Martin Fransson.

Stora delar av bilhandeln sattes i stort sett på paus. Men nu är alltså mycket tillbaka på högre nivåer än tidigare.

”Det har varit en väldigt snabb återhämtning och den senaste tiden har vi haft flera rekordmånader”, säger Martin Fransson.

Den stora anledningen till den inbromsade försäljningen under våren var givetvis pandemin, som gjorde många tveksamma till att ge sig iväg till en bilhandlare. Det fick hela branschen att ställa om snabbt.

”Många har gjort bilarna tillgängliga för köp på nätet. Då kan man uppleva och se bilen digitalt och sedan genomföra köpet där”, berättar Martin Fransson.

TT: Är det inte riskabelt att köpa en bil man inte har sett?
”Många gånger har man kommit i kontakt med den typen av bil tidigare, kanske besökt en bilhandlare eller provkört en kompis bil. Sedan har bilhandlarna schyssta villkor för ångerrätt”, säger Wayke-vd:n.

Martin Fransson tror att utvecklingen mot fler bilaffärer på nätet kommer att fortsätta även efter pandemin.

”Bilköp online avdramatiseras hela tiden, det är verkligen en förändring vi är inne i”, säger han.

Även på Blocket har begagnade bilar varit hett eftersökta – under hela sommaren hade bilsektionen på sajten 25 procent fler besök än sommaren 2019. Samtidigt ökade försäljningen med åtta procent.

”Bilförsäljningen har gått starkt i sommar, till stora delar pådriven av att många fler semestrat hemma i år. Såväl trafiken, såsom sökningarna och försäljningarna har ökat markant”, säger kommunikationsansvarige Tero Marjamäki.

Hos Wayke har priserna under sommaren ökat med 4 procent jämfört med förra året, vilket kan bli många tusenlappar på dyra bilar. Den allra största delen av försäljningen är fortfarande bensin- och dieselbilar, men elbilarna ökar snabbt. Störst är uppgången för laddhybrider, följt av elbilar.

”Det är ett exceptionellt intresse för både hybrider och rena elbilar, de är mer tillgängliga för en större målgrupp i dag. Tidigare var nästan Tesla ensamma på tronen och hade en prislapp som inte alla klarade av, men nu har det kommit elbilar med betydligt lägre prislapp”, säger Martin Fransson.

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så kan din bostadsrättsförening spara pengar på solceller

På husen i Hisings Kärra växer en av landets största solcellsanläggningar på en bostadsrättsförening fram. Föreningens fastigheter har 13 500 kvadratmeter takyta som till stor del får solpaneler vilket kommer ge en framtida besparing i både pengar och miljö.

 

– Vi kommer kunna producera 30 procent av vår totala energiförbrukning och vi är en stor förening som förbrukar mycket. Det kommer att bli ekonomiska fördelar för föreningen på sikt, säger Mikael Johansson, ordförande i Brf Göteborgshus 38.

Så jobbar Riksbyggen med fastighetsförvaltning 

Bostadsrättsföreningen i norra Göteborg består av 431 hushåll i 16 huskroppar. När de började diskutera åtgärder för att kunna minska sin miljöpåverkan och satsa på förnybar energi funderade de först på vindkraft. Men så snart de insåg de gynnsamma förutsättningarna för solenergi blev det ett självklart val och tillsammans med Riksbyggen inleddes projektet.

Stort engagemang 

Husen, som är byggda i mitten av 70-talet, behövde dessutom nya tak och i samband med renoveringen ska 2600 solcellspaneler installeras. 

– Medlemmarna är väldigt positiva och vi har varit väldigt noga med att informera om vad de kommer att få ut av det. Det är viktigt för att de ska känna sig delaktiga. Vi har inte haft någon stämma tidigare som har varit så enhällig. Det var ett rungande ja i lokalen. Det känns väldigt positivt och roligt, berättar Mikael Johansson.

Byggnationen påbörjades i januari och till sommaren 2021 beräknas hela installationen kunna vara i drift. Totalt ska anläggningen kunna producera 700 000 kWh vilket är ungefär en tredjedel av deras totala förbrukning på 2,2 miljoner kWh per år. Elen som produceras kommer sedan gå direkt in i förbrukningen och överskottet kommer att säljas tillbaka ut på nätet. 

– Eftersom batterier fortfarande är ganska dyra i dagsläget är rekommendationen att dimensionera anläggningen så att man inte har så mycket överskott sommartid då elproduktionen är som högst. Då får man bäst ekonomi i investeringen, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.
Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Stora vinster

För Riksbyggen är det ett viktigt uppdrag att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Att satsa på solenergi är en viktig del i det arbetet och paneler finns med i planeringen av all nyproduktion där förutsättningarna tillåter. Att installera solcellsanläggningar i befintliga fastigheter, som i det här fallet, har också ökat de senaste åren. Även om du bor i en mindre förening finns det bra ekonomi i en investering.

– Det finns två argument som väger olika tungt för olika människor. Många gör det av miljöskäl. Man vill bidra och göra något konkret. Sedan är det många som gör det av ekonomiska skäl. Det är win-win när vi kan göra saker för miljön som också är ekonomiskt fördelaktiga, säger Mari-Louise Persson.

Utvecklingen av tekniken går snabbt framåt och samtidigt går priset på solceller ner. Intresset är rekordstort och många tror att det kommer bli ännu billigare i framtiden. 

– Man brukar räkna med en avkastning på cirka sex procent för solceller. Och det är en ganska bra investering. Särskilt om man redan har pengarna på banken och inte behöver ta ett lån. Då är det kanske till och med bättre att satsa på solcellerna än att låta pengarna sitta på banken.

Brf Göteborgshus 38 fick dessutom ett investeringsstöd på 30 procent av kostnaderna från Länsstyrelsen.

I samband med solcellsanläggningen finns redan planer för nya hållbarhetsprojekt. 

– Vi kommer att utveckla våra laddplatser för elbilar. Efterfrågan på det ökar och det passar perfekt eftersom vi kommer kunna erbjuda nya möjligheter i och med solcellerna, säger Mikael Johansson.

Så arbetar Riksbyggen med kostnadseffektiva och hållbara renoveringar 

Energistrategens bästa tips – det här ska du tänka på om du vill installera solceller på din Brf

# Slå ihop installationen med en renovering 

Du ska aldrig sätta solceller på ett tak som ska renoveras inom de närmsta åren. Men att genomföra en solcellsinstallation samtidigt som du ska renovera taken är smart. Då har du redan byggställningar på plats och det blir enklare att driva ett projekt än två. Har du redan ett bra tak kan du bara sätta på solceller.

# Anpassa storleken efter föreningen

Tekniken går snabbt framåt, men än så länge är batterier som lagrar energi dyra. Därför är rekommendationen att dimensionera anläggningen så att du inte har så mycket överskott sommartid då produktionen är som störst. Då får du bäst ekonomi i anläggningen. I snitt använder en lägenhet cirka 2000 kWh per år.

# Sätt en tidsplan 

Det som tar längst tid när det kommer till solcellsinstallationer är ofta att komma fram till beslutet. Därför är det viktigt att räkna in tid för förstudier och stämma i planeringen. 

Var också noga med att informera medlemmarna i föreningen så att alla vet vad det innebär. 

Att lägga på själva solcellerna går egentligen ganska snabbt. 

# Energioptimera dina byggnader

Gör man det här av hållbarhetsskäl är det klokt att göra en helhetskoll på sina byggnader och sammanställa en övergripande energiplan. Om du lägger in energiåtgärder i underhållsplanen ser du på nödvändiga renoveringar ur ett energiperspektiv. När du optimerar byggnaden så kommer elförbrukningen i slutändan bli mindre och du kommer också kunna använda en större del av den el som du producerar. 

# Smarta system gör dig energieffektiv och medveten

Med ett smart system kan du hålla koll på när och hur mycket el du producerar. Ökad medvetenhet kan också göra att du använder elen effektivare. Vet du hur mycket du producerar på dagen så kanske du vill anpassa dig och använda elen smartare. Du kör kanske diskmaskinen när solen skiner i stället för på kvällen.

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?