1515

Regeringen vill se fler laddningsstationer vid nybyggnation

Regeringen vill höja kraven på laddningsmöjligheter vid ny- och ombyggnation. Boverket har nu fått i uppdrag att utreda konsekvenserna av skärpta regler. ”Vi vill rulla ut laddningsinfrastrukturen hela vägen”, säger Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman till Dagens Industri. 

Regeringen vill skynda på utbyggnaden av en laddningsinfrastruktur, och vill nu ytterligare skärpa de EU-krav som finns gällande laddningsmöjligheter vi ny- och ombyggnationer.
Regeringen vill skynda på utbyggnaden av en laddningsinfrastruktur, och vill nu ytterligare skärpa de EU-krav som finns gällande laddningsmöjligheter vi ny- och ombyggnationer.

Regeringen har tidigare lagt propositionen, Genomförande av EU:s ändringsdirektiv om byggnaders energiprestanda, på riksdagens bord. EU-direktivet omfattar bland annat krav på laddinfrastruktur vid ny- och ombyggnation.

Regeringen har nu gett Boverket i uppdrag att utreda konsekvenserna av att höja kraven ytterligare – eftersom man anser att Sverige har andra behov än stora delar av Europa.

”Sverige är det land i EU där det säljs flest elbilar och flest laddningsbara bilar och det är också här det finns mest efterfrågan på infrastruktur. EU-direktivet vill att man ska dra fram möjlighet till laddningsinfrastruktur men vi vill att man ska rulla ut laddningsstrukturen hela vägen så att det finns platser om att ladda på”, säger Anders Ygeman.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.Foto:Martina Huber

Även om Sverige är bäst i klassen i EU finns det fortfarande stor potential att ytterligare öka andelen laddningsbara bilar som säljs, menar Ygeman.

Regeringen har tidigare inför en rad åtgärder för att göra det mer förmånligt att köpa en el-bil, bland annat Bonus malus-systemet och regeringens ”ladda-hemma-stöd”. Och snart är också hela infrastrukturen på plats.

”På personbilssidan bygger vi nu ut de sista vita fläckarna, som finns främst i Småland men också i Norrland som är väldigt glest befolkat”.

Regeringen planerar också att återkomma med ytterligare åtgärder för att förbättra på laddinfrastruktur för flera olika boendeformer.

När det gäller tyngre transporter har regeringen fattat beslut om att inrätta en elektrifieringskommission med syfte att påskynda arbetet med elektrifieringen av transportsektorn, och tillsammans med näringslivet och berörda aktörer ta fram en handlingsplan för elektrifiering av de mest trafikerade vägarna i Sverige. 

 

 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?