Annons

Presidentsonens lyxbilar ska säljas på auktion

En samling lyxbilar som beslagtagits från Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiang ska säljas på auktion i Schweiz. De beräknas inbringa 18,5 miljoner schweizerfranc, drygt 180 miljoner kronor.

Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiangs lyxbilar säljs på auktion.
Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiangs lyxbilar säljs på auktion.Foto:TT

I samlingen finns enligt auktionshuset Bonhams bland annat sju Ferrari, tre Lamborghini, fem Bentley, en Maserati och en McLaren.

Bilarna beslagtogs av myndigheter i Schweiz i samband med en rättsprocess mot Teodorín Nguema Obiang, son och trolig efterföljare till president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, som styrt Ekvatorialguinea i 40 år.

I februari avskrevs anklagelserna om ekonomiska brott, men bilarna konfiskerades. Enligt schweizisk lag kan åklagare lägga ner fall om den misstänkte går med på att betala kompensation. Ekvatorialguinea har även gått med på att betala motsvarande 12,8 miljoner kronor i rättegångskostnader.

I oktober 2017 dömdes Teodorín Nguema Obiang till villkorlig dom i Frankrike för att ha plundrat statskassan i sitt land för att köpa egendom i Frankrike. Han anklagades för att ha spenderat mer än tusen gånger sin officiella årsinkomst på ett sexvåningshus i en fashionabel del av Paris, en samling snabba bilar och dyrbar konst.

Ekvatorialguinea är ett av Afrikas oljerikaste länder, men större delen av landets befolkning lever i fattigdom.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?