1515

Presidentsonens lyxbilar drog in kvarts miljard på auktion

En samling lyxbilar som beslagtagits från Ekvatorialguineas vicepresident Teodorín Nguema Obiang har sålts på auktion i Schweiz. De inbringade 26 miljoner schweizerfranc, drygt 250 miljoner kronor.

Foto:TT

Bland de 25 lyxbilarna fanns enligt auktionshuset Bonhams bland annat sju Ferrari, tre Lamborghini, fem Bentley, en Maserati och en McLaren.

Huvudnumret, en vit Lamborghini Veneno Roadster från 2014, klubbades till sist för motsvarande över 80 miljoner kronor, efter en hård budstrid mellan tre budgivare. Köparen har valt att vara anonym, enligt Reuters.

Bilarna beslagtogs av myndigheter i Schweiz i samband med en rättsprocess mot Teodorín Nguema Obiang, son och trolig efterföljare till president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, som styrt Ekvatorialguinea i 40 år.

I februari avskrevs anklagelserna om ekonomiska brott, men bilarna konfiskerades. Enligt schweizisk lag kan åklagare lägga ner fall om den misstänkte går med på att betala kompensation. Enligt uppgörelsen med åklagarna ska 225 miljoner kronor av försäljningen gå till sociala projekt i Ekvatorialguinea, rapporterar BBC.

Ekvatorialguineas regering har även gått med på att betala motsvarande 12,8 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Den 51-årige Teodorín Nguema Obiang har varit vicepresident sedan 2012 men är i omvärlden mest känd för sitt extravaganta liv. I oktober 2017 dömdes han till villkorlig dom i Frankrike för att ha plundrat statskassan i sitt land för att köpa egendom i Frankrike. 

Han anklagades för att ha spenderat mer än tusen gånger sin officiella årsinkomst på ett sexvåningshus i en fashionabel del av Paris, en samling snabba bilar och dyrbar konst.

Ekvatorialguinea är ett av Afrikas oljerikaste länder, men större delen av landets befolkning lever i fattigdom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?