ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Lyxbilsmärke får böta 5,7 miljarder kronor för avgasfusk

  • Foto: Daniel Wollstein

Sportbilstillverkaren Porsche måste precis som moderbolaget Volkswagen böta för fusk med avgasmätning.

En tysk domstol utdömde på tisdagen böter på 535 miljoner euro, motsvarande 5,7 miljarder kronor, mot Porsche.

VW-aktien faller efter beskedet.

Bara 4 miljoner euro är böter, medan resten är ersättning för den ekonomiska vinst som Porsche beräknas ha gjort på brottet. Porsche ska enligt egen uppgift inte bestrida domen, och tänker ta kostnaden under det andra kvartalet i år. Därmed är målet över, uppger statsåklagaren i Porsches hemstad Stuttgart.

Bakom domen står bristande kontroll i utvecklingsavdelningen, enligt bilsajten Automobilwoche.

Därmed fortsätter svallvågorna efter amerikanska avslöjanden i september 2015 om fusk med avgasmätning i Volkswagens dieselbilar. 

Sedan dess har koncernen tvingats betala böter på 1 miljard euro, motsvarande 10,7 miljarder kronor, i Tyskland för kärnmärket, och ytterligare 800 miljoner euro, knappt 8,6 miljarder kronor, för fusket i dotterbolaget Audi.

Moderbolaget Volkswagens aktie var en av tisdagens stora förlorare på Frankfurtbörsen. Vid 14.30-tiden hade aktien fallit med 2,2 procent. Dieselfusk gav ytterligare fart på nedgången som hade utlösts av den förnyade oron för handelskrig.

Konkurrenten BMW:s aktiekurs föll ungefär lika snabbt. På tisdagen reserverade bilkoncernen 1 miljard euro, motsvarande minst 10,4 miljarder kronor, för EU-böter för inblandning i dieselskandalen.

Till skillnad mot Porsche blåser BMW till strid. Bolaget uppger att man tänker bestrida EU-kommissionens inställning i fråga om BMW:s deltagande i konkurrenshämmande aktiviteter inom utsläppsreduktion ”med alla till buds stående medel”, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Även Daimler, som tillverkar lyxbilsmärket Mercedes-Benz, har dragits in i dieselskandalen.

I februari startade en förundersökning mot Daimler för ledningens bristande uppsynsplikt. Då meddelade Daimler att man ska samarbeta med myndigheterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer