ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Personliga bilskyltar som fick avslag

  • Montage.

Förra året skaffade 3.373 svenskar personliga registreringsskyltar.

Men det är inte alla budskap som Transportstyrelsen godkänner.

Att smycka registreringsskylten med ett personligt budskap har blivit mer och mer populärt. Förra året valde 3.337 svenskar att slopa sin tilldelade skylt. Det är inte gratis, men skyltpengarna gör nytta. Av de 6.200 kronor som skylten kostar går 5.500 kronor till Skyltfonden som arbetar för att främja trafiksäkerheten i Sverige. Sedan 1994 har 220 miljoner kronor gått in i fonden, som förra året tilldelades bland annat projekt som utvecklar cykeldäck med automatisk dubbfunktion. 

”Sverige var ganska sena med att införa personliga skyltar 1988. Men man gjorde det antagligen för att man såg en möjlighet att få in pengar”, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen

Det är dock inte alla skyltförslag som godkänns. Eva Isaksen berättar att Transportstyrelsen förra året gav avslag på skylten ”athe1st”.

”Vi accepterar inga skyltar som kan uppfattas som stötande, sådant som religiösa budskap”.

En liknande registreringsskylt uppmärksammades i amerikanska medier 2013 då grundaren av organisationen Alabama atheists, Blair Scott, ansökte om skylten ”atheist”. Han fick avslag i delstaten New Jersey, men blev godkänd i den konservativa delstaten Alabama. Detta väckte heta debatter och engagerade bland andra evolutionsbiologen och ateisten Richard Dawkins. 

På Transportstyrelsen har man valt att ta avstånd från skyltar som rör sex, droger, våld, svordomar, sjukdomar, religiösa- eller politiska budskap. "Bolaget”, ”socfall”, ”h1tman” och ”rumpa” är alla exempel på skyltar som fick avslag i fjol.  

”Tanken är att skyltarna inte ska anspela på någonting egentligen, de ska vara så neutrala som möjligt. Man ska skylta med sin personlighet”, säger Eva Isaksen. 

På våra svenska vägar rullar i dag 14.790 personliga skyltar och 2017 ökade, om än blygsamt, antalet skyltar med 8 procent. Tillståndet för den personliga skylten gäller i tio år och Eva Isaksen berättar att Transportstyrelsen ibland behöver ompröva skyltar. 

”Språket ändras hela tiden och något som inte ansågs stötande då skulle kunna göra det nu. Vi måste alltid förhålla oss kritiska.”  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies