ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Påkostad el-debutant från Fiat

  • Fiat 500- elbil med 32 mils räckvidd. Foto: Fiat
  • Foto: Fiat
  • Foto: Fiat

Nya Fiat 500 är det senaste tillskottet till ett allt bredare utbud av kompakta elbilar.  Den är också den italienska tillverkarens första elbil.

När Fiat uppdaterar 500-modellen är det som elbil den nya generationen presenteras. Elmotorn ger 120 hästkrafter och toppfarten ligger på 150 km/tim, 0-100 km/tim går på 9 sekunder. Räckvidden på en laddning anges till 32 mil. Fiat 500 klarar snabbladdning med 85 kW vilket ger en laddningstid till 80 procent på en dryg halvtimme.

När det gäller den exteriöra designen har Fiat gått ganska försiktigt fram, men en tydlig förändring är att Fiatlogotypen i fronten fått maka på sig, där står det nu bara 500. En annan tydlig markör är de nya led-strålkastarna.

Interiört är skärmen ny och bilen är uppkopplad, exempelvis för att ägaren ska kunna se laddning och batteriets status på distans. Nya 500 har också flera nya aktiva säkerhetssystem som den gamla bilen inte har och möter kraven för autonom körning på nivå två på den femgradiga skalan.

Den första versionen som släpps är en påkostad sådan och har ett pris på från 409.900 kronor. Med miljöbilsbonus blir priset alltså cirka 349.900 kronor. 

En lägre prissatt version lär komma vad det lider. Lanseringspriset på nya 500 är väsentligt högre än priset för en Peugeot E-208 eller Opel Corsa-E till exempel.

Nya 500 byggs i Turin. Intressant nog tar Fiat inte sin ”gamla” 500, med förbränningsmotor, ur produktion. Den ska fortsätta tillverkas parallellt med den nya elbilen, men i fabriken i Polen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer