ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Oväntade trenden – nu lyfter priset på begagnade bilar

  • Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nya miljöregler och en stor efterfrågan från utlandet driver upp priserna på begagnade bilar. Trenden går stick i stäv med förväntningarna i början av året.

Priset på begagnade bilar har stigit med tre procent hittills i år, vilket är en oväntad utveckling.

”I början av året förutspåddes en negativ utveckling för begagnade bilar, detta var som effekt av de stora volymer av leasingbilar som skulle tillbaka till marknaden under 2018. Men det vi ser nu är en helt motsatt effekt”, säger Henrik Littorin, vd på företaget Bilpriser, som samlar in och analyserar information om priser på begagnade bilar.

Han anger flera orsaker till den stora efterfrågan hos svenska bilhandlare. Exporten av begagnade bilar ökar när den svaga kronan gör att utländska köpare kan spara 10–15 procent genom att köpa bil i Sverige. De nya bonus-malus-reglerna gör det dyrare att köpa nya bilar som drivs med fossilt bränsle och många letar i stället efter begagnade alternativ.

Samma regler har enligt Henrik Littorin inneburit att många förlänger sina leasingkontrakt i stället för att skaffa en ny leasingbil, vilket betyder att färre leasingbilar når andrahandsmarknaden.

”Det betyder att de här leasingbilarna som förväntades komma tillbaka i början av året är kvar hos användarna, men också att de har gått på export”, säger han.

Starkast inverkan på priset har exporteffekten.

”Vi ser att exporten till utlandet har ökat med 67 procent de första sex månaderna i år”, säger Henrik Littorin.

De mest attraktiva bilarna på andrahandsmarknaden är ett till fyra år gamla, åtminstone om man ser till den statistik som Henrik Littorin har tillgång till. Nyare bilar säljs oftare av bilhandlare, medan äldre bilar ofta byter ägare utan mellanhand.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer