Annons

Oväntad elbilsboom i glesbygden: "Förvånande"

Det är inte enbart i de svenska storstäderna som nya elbilar ökar kraftigt. Tätt efter Stockholm följer Jämtlands och Hallands län på listan över störst andel nyregistrerade laddbara bilar under årets fyra första månader, visar siffror från branschorganisationen Bil Sweden.

"Det var förvånande även för oss", säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Andelen nyregistreringar av laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade under årets första fyra månader i Sverige med 66 procent, jämfört med samma period i fjol, enligt Bil Sweden.

Inte helt oväntat leder Stockholms län elbilsligan. Där var uppgången på strax över 70 procent jämfört med månaderna januari–april förra året. Och sett till samtliga nyregistrerade laddbara bilar hade Stockholms län en andel på 10 procent under perioden. Topplaceringen förklaras bland annat av att flera leasingföretag har sitt säte i regionen.

Något som däremot överraskar i statistiken är andelen nya elbilar och laddhybrider i Jämtlands och Hallands län. Båda följer tätt efter Stockholms län med 7,3, respektive 6,5 procent av det totala antalet nyregistrerade elbilar i Sverige.

"I fallet Jämtland beror ökningen på lokala aktiva kampanjer med en mer omfattande laddningsinfrastruktur som resultat. I Halland har företag och kommuner tidigare beviljats anslag för just det här. Då är det logiskt att beställningar av laddbara bilar ökar", säger Mattias Bergman.

Enligt nya siffror från den europeiska branschorganisationen för fordonsindustrin, Acea, var Sverige tredje bäst bland länderna i Europa när det kommer till nyregistreringar. Enbart Norge och Island hade en större andel nya elbilar under årets första kvartal.

Under perioden januari till april uppgick nyregistreringarna till 8.114 i Sverige.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?