1515

Nytt samarbete mellan Ford och Google

Volvo Cars har Googles operativsystem under skalet i sina bilar. Nu slår amerikanska Ford följe genom att teckna ett sexårigt samarbete med it-jätten från Kalifornien.

Ford och Google tecknar sexårigt partnerskap för utveckling av teknik och mjukvara.
Ford och Google tecknar sexårigt partnerskap för utveckling av teknik och mjukvara.

Ford och Google GOOGL 0% Dagens utveckling ska samarbeta kring datainsamling, maskininlärning, artificiell intelligens, kartor och appar i Fords bilar.

”Med det här partnerskapet turboladdar vi omvandlingen av Ford”, säger David McClelland, strategichef på Ford. 

Samarbetet beskrivs som unikt för industrin och bolagen ska ha ett gemensamt team, kallat Upshift, bestående av personal från både Ford och Google. 

Förutom att Fords bilar ska utrustas med Android som operativsystem, som i Polestar 2 exempelvis, ska bolagen samarbeta kring produktion och ökad effektivitet i underleverantörsledet.

Det handlar även om datainsamling och från Fords sida att använda sig av Google Cloud och Googles maskininlärning och artificiella intelligens för att kunna personanpassa bilarna och uppdatera fordonens mjukvara efter hand. 

Man pratar även om att undersöka nya sätt att sälja bilar och kringtjänster samt att erbjuda bildelning med hjälp av Google.

”Det här är det första samarbetet på den här nivån vi gör i bilbranschen”, säger Thomas Kurian, vd för Google Cloud.

På den presskonferens på måndagen där bolagen presenterade upplägget framkom att Fords bilar ska utrustas med Android och Google Maps från och med 2023.

Det ska också bli möjligt att installera appar från tredje part och för den som istället vill använda sig av Apple Carplay ska det stödet finnas kvar.

Varken Ford eller Google avslöjar några finansiella detaljer kring samarbetet.

I juli ifjol tecknade Google Cloud och Renault ett avtal om samarbete kring produktion, uppkopplade fabriker och datainsamling för ökad effektivitet. Renault har dock inte Android som operativsystem i sina bilar.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?