ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Kinesiska pengar ger nytt hopp för Saab-arvtagaren

  • Avtal undertecknat mellan Nevs och brittiska Protean Electric. Foto: Tony Morrell

För ett halvår sedan var elbilsbolaget Nevs illa ute på grund av pengabrist. Med nya ägaren, kinesiska Evergrande, växer bolaget.

Senaste tillskottet är brittiska Protean Electric som utvecklar hjulmotorer.

”Det är ett väldigt intressant bolag och Nevs planerar att använda den tekniken i sina elbilar”, säger Nevs informationschef Fredrik Fryklund från huvudkontoret i Trollhättan.

Protean Electric bildades 2008 och har sin bas i Storbritannien och även kontor i USA och Kina. Tekniken handlar om att ha en elektrisk motor i hjulen för att minska energiåtgången, förbättra prestandan och frigöra utrymme i bilen. Enligt bolagets hemsida har kunder i Kina gjort prototyper, bland annat BAIC.

Någon köpeskilling för bolaget har inte kommunicerats.

Protean Holdings går in i ett dotterbolag till Nevs, men det brittiska bolaget ska fortsätta att drivas självständigt. 

Avtalet undertecknades av grundaren till Nevs, Kai Johan Jiang. Närvarande var också sportbilstillverkaren Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg. Han har en nyckelroll i det nya gemensamma bolag där Nevs och Koenigsegg tillsammans ska utveckla och tillverka elektrifierade sportbilar.

”Det gemensamma bolaget har börjat ta form. Det händer väldigt mycket med Nevs olika framtidsprojekt nu sedan Evergrande kom in som ny ägare”, säger Fredrik Fryklund.

Nevs, som 2012 köpte huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo, har länge brottats med ekonomiska problem och har ännu inte fått igång sin elbilstillverkning.

Nu ingår Nevs i den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes planer på att bli en stor aktör på elbilsmarknaden. Evergrande köpte 51 procent av Nevs i januari för 930 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,3 miljarder kronor. Strax efteråt blev det klart att Nevs investerar motsvarande cirka 3 miljarder kronor i Koenigsegg. 

Evergrande har också betalat 156 miljoner dollar för 58 procent i det kinesiska batteribolaget Cenat.

Enligt Nevs vd Stefan Tilk finns det planer på en börsnotering för Nevs längre fram vilket Di tidigare skrivit om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer