ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Nytt hastighetsrekord – lyxtillverkaren petar Koenigsegg från tronen

  • Bugatti Chiron slår nytt hastighetsrekord, 490,5 km/tim Foto: VW
  • Koenigsegg Agera RS Foto: Martial Trezzini/AP

Koenigsegg Agera RS har inte längre rekordet som världens snabbaste bil. Det efter att en Bugatti Chiron, med testföraren Andy Wallace bakom ratten, nått 490,5 km/tim.

2017 kom föraren Niklas Lilja upp i 444,6 km/tim på en avstängd vägsträcka i Nevada med en Koenigsegg Agera RS. Det innebar rekord för en bil i serieproduktion och har stått sig tills nu.

För på testanläggningen Ehra-Lessien i Tyskland har Bugattis förare Andy Wallace lyckats vara kall nog att inte släppa trycket på gaspedalen förrän bilen, en Bugatti Chiron, nått 490,5 km/tim.

Förutom att Bugatti därmed slog världsrekordet innebär hastigheten också att man passerade drömgränsen 300 miles per hour (482 km/tim). Som en jämförelse lyfter ett passagerarflygplan när det går ungefär hälften så fort.

Rekordbilen har 1.600 hästkrafter och föraren ökade hastigheten från 300 km/tim med 50 km/tim i taget för att inte råka ut för några överraskningar. Bilen hade bland annat preparerats med sexpunktsbälten, en extra säkerhetsbur och specialanpassade däck från Michelin.

Andy Wallace har fått agera rekordförare tidigare, 1998 körde han en McLaren F1 på samma bana i 391 km/tim.

Nu återstår det att se hur Koenigsegg svarar. På Genèvesalongen i våras sa Christian von Koenigsegg till Di att den nya modellen Jesko ska vara kapabel för hastigheter över 300 miles per hour.

I fajten om världsrekordet meddelar dock Bugattichefen Stephan Winkelmann att hans bolag drar sig tillbaka i och med den senaste bedriften.

”Vårt mål var att vara första biltillverkare att nå över 300 miles per hour. Och det har vi klarat nu. I fortsättningen kommer vi fokusera på andra områden”, säger han i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer