1515

Nya krissiffran: Bilförsäljningen rasar nästan 40 procent

Bilförsäljningen i Sverige rasade med 37,5 procent under april på grund av coronavirusets utbrott. 

Samtidigt fördubblades andelen laddbara bilar.

”Laddbara bilar står emot fallet bättre än andra modeller”, säger Bil Swedens vice vd Jessica Alenius.

Bilförsäljningen rasade med 37,5 procent i april
Bilförsäljningen rasade med 37,5 procent i aprilFoto:JANERIK HENRIKSSON / TT
I april var nästan var fjärde bil som registrerades laddbar.
I april var nästan var fjärde bil som registrerades laddbar.Foto:Anders Wiklund/TT, Anders Wiklund/TT

Nybilsregistreringarna minskade även under första kvartalet, men det hängde främst ihop med förändringar i fordonsskattesystemet vid årsskiftet. Coronavirusets utbrott och dess ekonomiska konsekvenser slog igenom rejält i april enligt branschorganisationen Bil Sweden som presenterar statistiken.

”Det var väntat att vi skulle få en nedgång av nyregistreringarna i april. Coronautbrottet har skapat en osäkerhet på både efterfrågesidan och utbudssidan. En stor del av bilfabrikerna världen runt står antingen stilla eller jobbar med begränsad kapacitet, samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans påverkar fordonsmarknaden”, kommenterar Jessica Alenius.

Det registrerades 18.916 nya personbilar, en minskning med 37,5 procent jämfört med april i fjol. För lätta lastbilar var nedgången 38,8 procent och tunga lastbilar gick ner 30 procent. 

Under årets första fyra månader har det registrerats 85.057 personbilar - ett fall med 18,3 procent jämfört med samma tid förra året.

Bil Sweden konstaterar att intresset för laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, håller i sig.  Nästan var fjärde ny bil som rullade ut i april kan köras på el.  Andelen fördubblades, från 10,1 procent till 22,6 procent. Branschorganisationen har kvar sin prognos att andelen laddbara bilar i år blir 30 procent. Det är laddhybriderna som toppar säljlistan hittills i år med Volvo V60 som bäst säljande modell. Först på plats sex kommer en renodlad elbil - Tesla TSLA 0% Dagens utveckling Model 3.

För totalmarknaden i år har Bil Sweden redan tidigare skrivit ner sin prognos från 330.000 personbilar till 270.000. Man konstaterar att det är extremt svårt att göra prognoser på grund av det osäkra läget.

Sverigeettan Volvo Cars med runt 18 procent av marknaden nästan halverade sin försäljning i april, minus 46,56 procent. Volvo tog både första och andraplatsen på säljtoppen med Volvo V60 och Volvo V90. Volkswagen Passat är trea.

Bil Sweden har lagt förslag för att få fart på bilförsäljningen och påskynda den gröna omställningen. Det handlar bland annat om ett tillfälligt skrotningsbidrag på upp till 25.000 kronor.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?