Annons

Ny motor ska minska Kinaberoende

Kina kontrollerar en stor del av utvinningen av sällsynta jordartsmetaller och för att minska beroendet därifrån har Toyota utvecklat en ny teknik för elmotorer som ska minska användningen av metallerna med 50 procent.

Bild:TT

I takt med elektrifieringen av våra fordon har jakten på sällsynta jordartsmetaller intensifierats. För att tillverka starka och värmetåliga magneter till elmotorer och generatorer används exempelvis neodym, terbium och dysprosium. Tre metaller som Kina dominerar utvinningen av.

På flera håll i bilindustrin pågår försök och experiment med att ta fram alternativ, dels av kostnadsskäl och dels för att minska beroendet av den kinesiska råvarumarknaden.

Honda har exempelvis visat en motor för hybridbilar som tillverkas utan terbium och dysprosium, och nu har den japanska kollegan och konkurrenten Toyota presenterat en liknande teknik.

Både Honda och Toyota behöver fortfarande använda sig av neodym, men i betydligt mindre utsträckning än tidigare. Toyota hävdar att den nya magnet som man vill använda i sina elmotorer kan minska användningen av sällsynta jordartsmetaller med upp till 50 procent.

Amerikanska Tesla har använts sig av en asynkronmotor, utan magneter och jordartsmetaller, i Model S och Model X. I kommande Model 3 har Tesla dock valt att använda en synkronmotor med magneter, vilket innebär att Elon Musks elbilsföretag också behöver tillgång till de sällsynta metallerna.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?