Annons

Ny miljonförlikning efter "dieselgate"

Nära 95 miljoner kronor, det betalar Volkswagen i förlikning i åtalet mot tre av biljättens chefer efter ”dieselgate”-skandalen 2015. Men än återstår flera rättegångar.

Foto:Rick Rycroft

Tisdagens förlikning gäller rättegången mot tre toppar inom Volkswagen (VW) som stod åtalade för att ha vilselett aktiemarknaden kopplat till ”dieselgate”. Biljätten ska enligt överenskommelsen betala nio miljoner euro, motsvarande nära 95 miljoner kronor.

Det är dock bara koncernchefen Herbert Diess och styrelseordföranden Hans Dieter Pötsch – som båda sedan ”dieselgate” har klättrat i hierarkin inom företaget – som nu definitivt kan lämna domstolen i Braunschweig.

”Det ligger i företagets intresse att förhandlingarna avslutas”, skriver VW:s styrelse i ett uttalande där de även skriver att de två beslutsfattarna inte har begått något lagbrott och att det därför är Volkswagen som ska betala förlikningen.

Att åtalet har lagts ner hoppas VW enligt Handelsblatt kan hjälpa företaget i ett skadståndsmål i mångmiljardklass, där ett stort antal mindre aktieägare har stämt biljätten.

Målet mot den tidigare vd:n Martin Winterkorn kan eventuellt också avslutas inom kort. Enligt tyska medier är en förlikning även i det fallet inte osannolik. Han riskerar dock enligt Handelsblatt att i ett annat mål åtalas för misstänkt bedrägeri.

Inte heller Hans Dieter Pötsch kan andas ut ännu. Pötsch står åtalad i en liknande rättegång i Stuttgart, fast i det fallet som del av ledningen i holdingbolaget Porsche SE som kontrollerar VW.

Diess, Pötsch och Winterkorn åtalades i september i fjol för att ha dröjt för länge med att informera marknaden om vad de visste om utsläppsskandalen, i strid mot lagen enligt åklagare i tyska Braunschweig. När fusket med utsläppstester inom Volkswagen-koncernen avslöjades rasade aktiekursen dramatiskt.

”Dieselgate” uppdagades år 2015 då VW ertappades med att ha manipulerat utsläppsnivåer i miljontals dieselfordon.

Fem år efter avslöjandet har skandalen hittills kostat bolaget över motsvarande 315 miljarder kronor i böter, avsättningar och för att uppdatera återkallade fordon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?