ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Ny kinesisk biljätte till Sverige – Ikea och Postnord redan bland kunderna

  • Maxus EV80, eldriven transportbil. Foto: Maxus

Den kinesiska biljätten Saic etablerar sig i Sverige genom det helägda elbilsvarumärket Maxus. 

Första produkten ut är transportbilen EV80 som har en räckvidd på cirka 20 mil. Den första personbilen dröjer dock.

Sedan förra året finns Maxus på den elbilstäta marknaden i Norge och nu är det dags för en etablering i Sverige. Maxus är ett utpräglat elbilsmärke som ägs av den kinesiska fordonsjätten Saic (Shanghai Automotive Industry Corporation) och den första produkten för den svenska marknaden är en transportbil, EV80.

Modellen, i storlek ungefär som Mercedes Sprinter och Volkswagen Crafter, har en räckvidd på upp till 20 mil. Det är dock enligt den gamla testcykeln NEDC, så räkna med att räckvidden inte är fullt så imponerande i verklig körning.

Sverigechef blir Petter Nordesjö, som tidigare exempelvis varit vd på BMW Group Sverige, och inom ett par år ska de första personbilarna lanseras.

”Eldriften har inneburit ett systemskifte inom fordonsindustrin. Nya aktörer har kommit in och tagit marknadsandelar från de redan etablerade fordonstillverkarna. Jag tror att Maxus har goda möjligheter att etablera sig på den svenska marknaden”, kommenterar Petter Nordesjö.

Saic är delägare i den kinesiska batterijätten CATL och enligt Maxus innebär det att den framtida leveranskapaciteten av batterier är säkrad.

EV80 kostar från 499.000 kronor exklusive moms och exklusive miljöbilsbonusen på 60.000 kronor. Bland kunderna hittills finns Postnord, Ikea och Bring.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer