1515

Ny kinesisk biljätte till Sverige – Ikea och Postnord redan bland kunderna

Den kinesiska biljätten Saic etablerar sig i Sverige genom det helägda elbilsvarumärket Maxus. 

Första produkten ut är transportbilen EV80 som har en räckvidd på cirka 20 mil. Den första personbilen dröjer dock.

Maxus EV80, eldriven transportbil.
Maxus EV80, eldriven transportbil.Foto:Maxus

Sedan förra året finns Maxus på den elbilstäta marknaden i Norge och nu är det dags för en etablering i Sverige. Maxus är ett utpräglat elbilsmärke som ägs av den kinesiska fordonsjätten Saic (Shanghai Automotive Industry Corporation) och den första produkten för den svenska marknaden är en transportbil, EV80.

Modellen, i storlek ungefär som Mercedes Sprinter och Volkswagen Crafter, har en räckvidd på upp till 20 mil. Det är dock enligt den gamla testcykeln NEDC, så räkna med att räckvidden inte är fullt så imponerande i verklig körning.

Sverigechef blir Petter Nordesjö, som tidigare exempelvis varit vd på BMW Group Sverige, och inom ett par år ska de första personbilarna lanseras.

”Eldriften har inneburit ett systemskifte inom fordonsindustrin. Nya aktörer har kommit in och tagit marknadsandelar från de redan etablerade fordonstillverkarna. Jag tror att Maxus har goda möjligheter att etablera sig på den svenska marknaden”, kommenterar Petter Nordesjö.

Saic är delägare i den kinesiska batterijätten CATL och enligt Maxus innebär det att den framtida leveranskapaciteten av batterier är säkrad.

EV80 kostar från 499.000 kronor exklusive moms och exklusive miljöbilsbonusen på 60.000 kronor. Bland kunderna hittills finns Postnord, Ikea och Bring.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?