ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Ny biltillverkare lovar blixtsnabb laddning

  • Piëch Automotive visar upp Mark Zero på Genèvesalongen 2019. Foto: Carl-Johan Lejland

Elbilsboomen har skapat ett flertal uppstickare som vill skaka om bilmarknaden. Men ingen som lovar så snabb ladding som Piëch Automotive. Mark Zero ska kunna laddas på 4 minuter och 40 sekunder.

Kommande Porsche Taycan ska kunna ladda 10 mils räckvidd på omkring 5 minuter tack vare laddning på 350 kW. Det är minst sagt imponerande, men inte lika snabbt som de laddtider som Piëch Automotive säger sig kunna uppnå.

Genom en ny typ av battericeller ska Piëch Mark Zero ha en räckvidd på 50 mil och kunna laddas upp till 80 procent på bara 4 minuter och 40 sekunder. Tre elmotorer ger sammanlagt 611 hästkrafter och 0-100 km/tim går på 3,3 sekunder.

Bakom tekniken för batteripaketet och laddningen står två kinesiska bolag, Desten Group och Qingdao Tgood Electric. Enligt Piëch Automotive är testerna redan klara och nu ska man förbereda för serieproduktion. Det rör sig enligt företaget om litium-jon-batterier, men med annorlunda cellkonstruktion som gör dem mindre benägna att utveckla värme vid laddning.

Batterileverantören Desten vill på grund av patentprocesser inte avslöja i detalj hur man byggt batteripaketet för att tåla hög strömstyrka utan värmeutveckling.

Om företaget kan hålla vad man lovar innebär det en stort steg vad gäller laddning av elbilar. Piëch Automotive visade sin konceptbil på salongen i Genève i våras och en prototyp ska ut på vägarna senare i år. 

Inom tre år ska den första bilen finnas på marknaden - då är det upp till bevis.

Namnet Piëch hör för övrigt till bilvärldens adelskalender med starka band till Porsche och Volkswagen. Ferdinand Porsches sonson, Ferdinand Piëch, var till exempel styrelseordförande både för Volkswagen (1993-2002) och senare för koncernens överstyrelse (2002-2015).

Bakom Piëch Automotive står Ferdinand Piëchs son Anton.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer