ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Nu ökar andelen elbilar i Sverige

Norge är i ensamt majestät på den europeiska elbilslistan, men Sverige är nummer två.
Under januari till april steg andelen supermiljöbilar av den svenska nybilsförsäljningen till 4,1 procent jämfört med 2,8 procent under samma tid i fjol. 

Andelen laddbara bilar fortsätter att ligga på en låg nivå, men kurvan går uppåt, konstaterar branschorganisationen Bil Sweden i sin sammanställning av statistik för supermiljöbilar. Det är bilar som släpper ut högst 50 gram koldioxidutsläpp per kilometer vilket innebär att det kräver någon form av eldrift. 

Det registrerades cirka 4.900 nya supermiljöbilar under årets första fyra månader – en ökning med 49 procent jämfört med samma tid förra året.

Supermiljöbilarna går bäst i storstäderna, där Stockholms län dominerar. Det beror delvis på att leasingbolag och större företag är baserade i huvudstaden. Stockholms län hade en andel supermiljöbilar på sex procent under januari-april. Jämtlands län kommer därefter med en andel på 4,9 procent.

Enligt den europeiska branschorganisationen Acea är Sverige tvåa på listan över elbilar och laddhybrider när det gäller andelen av nybilsförsäljningen under det första kvartalet. Norge är i en klass för sig med siffror på över 35 procent. Sverige på 4,2 procent följs sedan av Schweiz 2,3 procent, Nederländerna 2,1 procent och Belgien 1,9 procent, Finland 1,8 procent, Frankrike 1,7 procent, Österrike 1,7 procent, Storbritannien 1,5 procent och Portugal 1,2 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies