ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nu bygger Tesla ut laddnätverket

Inför att Tesla ska börja tillverkningen av volymbilen Model 3 lovar elbilsmärket att bygga ut laddnätverket i världen rejält
Innan året är slut ska det bli dubbelt så stort.
I Sverige är målet åtta nya laddstationer och utbyggnad av ett par.

 

Tesla erbjöd tidigare helt gratis laddning i sina snabbladdningsstationer, kallade Superchargers, men bilar beställda efter den 15 januari i år har inte obegränsad fri laddning längre. Per år räcker den fria laddningen till ungefär 160 mil och därefter får man betala för strömmen. Det kan också kosta om man blockerar laddplatserna en lång stund efter avslutad laddning.

Tesla går nu ut och slår fast att man ska prioritera utbyggnad av laddstationerna ännu mer och också bygga större anläggningar för att undvika köer. 

Nyligen meddelade Volkswagen att man ska satsa 18 miljarder kronor på ett laddnätverk i USA med laddare som är snabbare är Teslas. Det är del i uppgörelsen med amerikanska staten efter VW:s dieselfusk. Målet är mer än 2.500 laddstationer i 11 storstadsområden och längs de större motorvägarna under de kommande tio åren. Den första fasen inleds till hösten. Även Teslor ska kunna använda laddarna med en adapter.

I samarbete med BMW, Daimler och Ford ska Volkswagen också bygga ett nät med tusentals snabbladdare i Europa till 2020.

Sedan den första superladdaren 2012 har Tesla byggt över 5 400 snabbladdningsstationer i framför allt USA, Europa och Kina. Dessutom har man långsammare laddmöjligheter på ytterligare 9.000 platser i samarbete med hotell och köpcentrum.

Under 2017 ska antalet Superchargers dubbleras till över 10 000. I Nordamerika är tillväxtplanen 150 procent. 

I Sverige finns i dag 20 superladdare från Löddeköping i söder till Skellefteå i norr. Målet är att öppna på åtta nya platser och bygga ut på minst två orter. Utbyggnaden är tänkt i Uddevalla och Falkenberg. På Teslas laddkarta pekas Varberg, Borås, Tanum, värmländska Töcksfors och Torsby samt Sveg, Fullerö utanför Uppsala och Töre mellan Boden och Kalix ut som tänkbara platser.

"Ortnamnen är egentligen bara en indikation på att vi projekterar i de områdena. Det är mycket som påverkar vilken plats det blir, som bygglov och praktiska förutsättningar för byggnation. Syftet med Superchargers är att göra det enklare att ladda bilen under långresor så de placeras utmed de stora vägarna", säger Maria Lantz, kommunikationschef på Tesla i Sverige.

Teslas grundare Elon Musk har satt målet att leverera 500.000 bilar 2018 och det är den nya mindre Model 3, med ett lägre pris än de nuvarande modellerna Model S och Model X, som ska få upp volymerna. I fjol såldes drygt 76.000 Teslor. 

Model 3 går i produktion senare i år och de första ska levereras till USA:s västkust. Det finns redan förhandsbeställningar på cirka 400.000 bilar enligt Tesla. Hur många svenskar som har beställt avslöjas inte, men det är ett antal som betalat 10.000 kronor för att ställa sig på kö, även om de inte vet när bilarna börjar levereras till Sverige.

"Det är ett stort intresse, men jag kan inte säga ett exakt antal beställningar", säger Maria Lantz.

Tyck till