ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Nevs i Trollhättan har fått ny ägare

  • Nevs fabrik i kinesiska Tianjin. Foto: Karin Olander

Problemtyngda elbilsföretaget Nevs i Trollhättan har fått en ny ägare. På tisdagen blev det klart att den kinesiska fastighetsjätten Evergrande tar över 51 procent och Nevs grundare, Kai Johan Jiang och hans bolag NMEH, behåller återstoden, enligt uppgifter från Nevs.

”Kai Johan Jiang ska fortsätta att vara aktiv i företaget", säger Nevs informationschef Fredrik Fryklund.

Förändringarna innebär att den kinesiska staden Tianjin, där Nevs har byggt en fabrik och planerar att starta produktion av den första elbilen senare i år, och det statsägda it-bolaget SRIT, inte längre är ägare. 

Nevs har ända sedan starten 2012 haft stora ekonomiska problem. Bolaget har genomgått en rekonstruktion och förhoppningar om nya kinesiska delägare har grusats flera gånger. Brist på kapital har bromsat verksamheten. Ännu har inte en enda elbil tillverkats för försäljning.

I Trollhättan jobbar cirka 660 anställda och 40 konsulter framför allt med utveckling av en kommande bilmodell. Vad ägarförändringen innebär för Trollhättan där det står en bilfabrik i dvala sedan Saabtiden är oklart.

"Att ett så stort bolag som Evergrande kommer in ser vi som mycket positivt och med en stark finansiell delägare får vi lättare att genomföra vår plan", säger Fredrik Fryklund.

China Evergrande Group är med på Fortune Global 500 över världens största bolag på plats 230. Det är noterat på Hongkongbörsen med en omsättning på 46 miljarder dollar. Det grundades 2006 och har 125.000 anställda. Känt inte bara för sina stora fastighetsinnehav utan också för att stå bakom ett framgångsrikt fotbollslag i Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer