1515
Annons

Nevs breddar ytterligare i Kina med planer på fabrik i Shanghai

Nevs fortsätter att öka sin närvaro i Kina. Trots att elbilsföretaget ännu inte blivit klar med sin första kinesiska fabrik tas steg mot en etablering i Shanghai.

Nevs fabrik i Tianjin där en förserie av elbilen som baseras på gamla Saab 9-3 byggs.
Nevs fabrik i Tianjin där en förserie av elbilen som baseras på gamla Saab 9-3 byggs.Foto:Karin Olander

Nevs, som uppstått ur resterna från Saab Automobiles konkurs, har ett allt större fokus på Kina. Fabriken i Trollhättan har med några få undantag stått stilla i sju år.  

Bolaget har sedan starten gått med stora förluster och överlevt tack vare nya delägare, bland annat staden Tianjin, söder om Peking, där den första kinesiska fabriken byggs. Den väntas vara klar i slutet av året och ska då producera en eldriven variant av gamla Saab 9-3 som uteslutande är tänkt för den kinesiska marknaden och som säljs under varumärket Nevs. Ännu har inte Nevs sålt en enda elbil.

Samtidigt planeras för en likadan fabrik i Shanghai. De ska båda i början ha en kapacitet på 50 000 bilar och kunna byggas ut till 200 000 bilar per år. 

Nästa onsdag har Nevs bjudit in till invigning av vad man kallar Nevs Shanghai Industrial Base där företaget redan har ett kontor. 

”Shanghai stad har varit angelägen om att Nevs skulle etablera sig”, säger Nevs informationschef Fredrik Fryklund utan att vilja gå in på om staden har gett någon form av stöd.

Hur långt gångna fabriksplanerna är kan han inte gå in på. Nevs säger i sin inbjudan att man ska presentera nyheter kring sina intelligenta elektrifierade transportlösningar och industriutveckling.

Fortfarande sker merparten av utvecklingen av den nya bilmodellen som Nevs tar fram från grunden i Trollhättan, men det byggs upp forsknings- och utveckling även i Kina.

”Det som händer i Kina skapar indirekt sysselsättning också i Trollhättan”, säger Fredrik Fryklund.


Stort sug efter husbilar

Hemestertrenden bidrar till bra fart i försäljningen av husbilar som ökade med 18,5 procent i fjol. Det enligt siffror från Vroom och husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Försäljningen av husbilar ökar.
Försäljningen av husbilar ökar.Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

En förändring som innebar högre beskattning av husbilar gjorde 2019 till ett bottenår på marknaden. Men sedan kom coronapandemins reserestriktioner och satte fart på försäljningen när det blev svårt att flyga utomlands.

Förra året steg försäljningen av husbilar med 18,5 procent till 4.000 nya fordon. 

Samtidigt har begagnatmarknaden fått fart, under 2021 bytte närmare 23.000 begagnade husbilar ägare. Det var en ökning med nästan 20 procent mot 2019, före pandemin.
Det visar siffror från statistikföretaget Vroom och husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter, som förutom en pandemieffekt också hänvisar till att säkerhetsläget i omvärlden gör att intresset för semester i hemlandet ökar.

”Många som kommer till oss berättar att de hellre vill testa på husbils- och husvagnslivet i stället för att boka utlandsresa”, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Precis som i bilbranschen är väntetiderna på nya fordon ett problem. Samtidigt som efterfrågan är hög har kompontentbristen tvingat flera stora leverantörer att dra ner på produktionen.

Även husvagnsförsäljningen går bättre än på länge och elektrifieringen av bilflottan märks enligt Forsbergs Fritidscenter på en ökad efterfrågan på vagnar med lägre totalvikt.

Bolaget som ingår i Ratosägda KVD-koncernen är störst i Norden på husbilar och husvagnar. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?