Annons

Mobilitet det nya svarta när Malmö tar död på p-husen

Färre ska köra bil i Malmö om stadens styrande partier Socialdemokraterna och Liberalerna får bestämma. Istället vill de öppna upp stadens parkeringshus för nya reselösningar, såsom skotrar och elbilsuthyrning. Och passar samtidigt på att skrota begreppet parkeringshus.

Parkeringshusen i Malmö ska inhysa mer än bara bilar - om det ledande styret i staden får igenom sin plan.
Parkeringshusen i Malmö ska inhysa mer än bara bilar - om det ledande styret i staden får igenom sin plan.Foto:Mostphotos

Malmös parkeringshus ska bli mobilitetshus. Istället för att bara parkera bilen ska du kunna hyra vilket fordon som helst där. Mobilitetshuset bli ett nav för olika sorters reselösningar, och plats kan ges till företag och andra aktörer som hyr ut elbilar, skotrar och cyklar och andra fordon. 

Det rödblåa styrets vision presenterades redan i höstas men de ledande trafik- och stadsbyggnadspolitikerna Andreas Schönström (S) och Simon Chrisander (L) har nu konkretiserat den och inriktningen har nu klubbats.

”Visionen är du som är Malmöbo personligen aldrig mer ska behöva äga ett fordon utan kan köpa den mobilitet du för tillfället behöver”, säger Andreas Schönström (S).  
Bilens andel av transporterna ska ligga kvar på 30 procent fast staden växer, och då är det viktigt att de finnas enkla och lockande alternativ för att folk ska välja bort bilkörning. Och för vissa är det en känslig fråga.

”Det finns ett stort motstånd som man måste ha respekt för. Det är lite av en generationsfråga också. För vissa är bilen en frihet. Det är normer som man får jobba mot att ändra. De kommande generationerna tänker att de inte behöver äga”, säger Schönström.

Förhoppningen är att förändringen ska ske efter årskiftet, men frågan kommer utredas under året.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?