Annons

Mjukvara hittad i Mercedes som stänger av avgasreningen

Mjukvara som stänger av avgasreningen efter 26 kilometer. Mejl inom företaget med frågan om dieselprogrammeringen är laglig.

Det är bara några av de uppgifter inifrån Daimler som utredare i USA nu rapporteras titta på i samband med "dieselgate".

Bild:Sebastian Gollnow

Giftskandalen började hos Volkswagen, som erkänt att man fifflat med avgasvärden på åtminstone hundratusentals bilar. Men den sprider sig sakta men säkert till många tillverkare i Tyskland och andra länder.

I pågående utredningar har myndigheter i USA nu hittat flera skumma funktioner i Daimlers Mercedes-bilar, rapporterar Bild am Sonntag. Ett program verkar se till att avgasreningen stängs av efter 26 kilometers körning. Det innebär att utsläppen är låga om bilen testas, men att prestanda – och farliga gaser – kraftigt ökar efter en stunds drift.

Flera andra liknande mjukvaror har också hittats, som anpassar avgasreningen efter körmönster. Och av mejlväxlingar som Daimler-anställda haft under arbetets gång framgår att de frågar sig om dessa åtgärder är lagliga, skriver Bild.

En talesman för Daimler förnekar inte tidningens uppgifter, utan säger:

"Dokumenten som Bild fått har uppenbarligen valts ut för att skada Daimler och dess 290.000 anställda."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?