ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Mitt i krisen: Polestar 2 börjar byggas i Kina

  • Nu drar tillverkningen av Polestar 2 igång i kinesiska Luqiao. Foto: Polestar

Coronaviruset slår stenhårt mot bilbranschen med stängda fabriker världen över. Men i Kina ljusnar situationen och i fabriken i Luqiao har Polestar dragit i gång tillverkningen av sin andra bilmodell, den elektriska Polestar 2.

Bilbranschen omges av nattsvarta rubriker och katastrofsiffror är att vänta för den globala bilproduktionen under första och andra kvartalet i år.

I Kina har coronavirusets spridning dock bromsats och fabriker som hållits stängda kan återgå till något som kan liknas vid det normala. Och mitt i osäkerheten för vad den globala pandemin ska få för följdverkningar så startar Polestar, som samägs av Volvo Cars och Geely Holding, sin produktion av elbilen Polestar 2.

”Hela världen står inför stora omvälvningar på grund av coronavirusets pandemiutbrott. Att inleda produktionen nu under dessa utmanande omständigheter är en stor prestation och resultatet av stora ansträngningar från personalen i fabriken och teamet som hanterar försörjningskedjan”, säker vd Thomas Ingenlath i en kommentar.

Polestar 2 byggs i fabriken i Luqiao som ägs av Geely Holding men drivs av Volvo Cars. Bilmodellen är dem första elbilen som byggs i anläggningen. Modellen blir också den första som har Googles operativsystem Android integrerat i bilen, något som kommande Volvobilar också kommer att ha.

De första exemplaren av bilarna ska gå till kunder i Europa till sommaren, sedan följer leveranser till den kinesiska och amerikanska marknaden. 

Polestar 2 lanseras med ett batteri på 78 kWh som ger en räckvidd enligt WLTP på 47 mil. Effekten ligger på 408 hästkrafter och vridmomentet på 660 Nm. Priset på lanseringsversionen ligger på 659.000 kronor.

Att fabriken i Luqiao rullar är goda nyheter också för Volvo Cars, eftersom även Volvobilar byggs där.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer