1515

Mindre val när paketlösningar ökar inom bilhandeln – ”stor förändring i branschen”

Paketlösningar ökar inom bilhandeln för att kunden ska slippa alla val. Den som köper Volvos elbil på nätet får nu också försäkringen inbakad genom ett nytt samarbete med Folksam.

”Vi tar gruppförsäkring till ett nytt område – bilägandet”, säger Folksams vd Ylva Wessén.

Ylva Wessén, Folksams vd.
Ylva Wessén, Folksams vd.Foto:Petronelle Halvorsen
Volvos elbil, XC40 Recharge.
Volvos elbil, XC40 Recharge.

Samarbetet innebär att bilköparen utöver vagnskadegarantin, som alltid ingår i priset, också får en 3-årig halvförsäkring. Försäkringen blir lika för alla oavsett kön, ålder och bostadsort. 

”Vi är störst i Sverige på gruppförsäkringar och ser en renässans för den typen av försäkringar. Val är bra, men man orkar inte alltid engagera sig i att välja allt. Gruppförsäkring är oftast helt oslagbar jämfört med om man som individ ska förhandla fram rabatter. För den absoluta lejonparten blir det bättre villkor, även om det inte alltid blir det för varje individ”, säger Ylva Wessén.

Det nya avtalet med Folksam innebär att också vagnskadegarantin för elbilen XC40 Recharge hamnar hos Folksam. För de andra modellerna ligger vagnskadegarantin hos If-ägda Volvia som Volvo haft ett långvarigt samarbete med.

”Vi konkurrensutsätter alltid hur vi gör affärer. Volvia fortsätter att vara vår partner och Volvokunder kan ta vilken försäkring som helst. Nu valde vi Folksam för den här produkten”, säger Jessica Span, vd för Volvo Cars Sverige.

Blir det fler modeller som kommer omfattas av den här lösningen?
”Det pågår en stor förändring i branschen där kunderna vill köpa online och få paketlösningar. Vi kommer att se mer av det, men vi vet inte hur sammansättningen av leverantörer kommer att se ut”, säger Jessica Span.

Eftersom det är ny mark har det skapats nya beräkningsgrunder för försäkringen, enligt Josef Halldelius, chef för Folksams motoraffär.

”Vi gör en uppskattning med Volvo om hur den här gruppen kommer att se ut för att skapa en effektiv affärsmodell”, säger han.

Volvo är redan det vanligaste bilmärket bland de bilar Folksam försäkrar.

Vilka kunder tror ni lockas av paketlösningen?
”Vi tror på en mix av företagskunder och privatkunder. Det är en ganska dyr bil och det är affärer som görs online”, säger Josef Halldelius.

Folksam räknar också med att kunna använda sin forskning inom trafiksäkerhet för att hjälpa förarna.

”De här bilarna är uppkopplade och vi kan bidra till att ge information som kan förändra beteenden, exempelvis varna om man närmar sig en olycksdrabbad väg”, säger han.

Folksam är sedan tidigare delägare i Volvo Cars genom att bolaget investerat två miljarder kronor i preferensaktier som kan omvandlas till vanliga aktier om bolaget börsnoteras - något som åter diskuteras.

”I det fallet rör det sig om en placering som ska ge avkastning och nytta för våra kunder. Vi är nöjda med vår investering i Volvo Cars och vill vara med i framtiden vilken lösning de än väljer”, säger vd:n Ylva Wessén.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?