Annons

Miljardregn över Volvo Cars aktieägare

Kinesiska Geely stärker sin svenska organisation och gör Volvo Cars finanschef Hans Oscarsson till vd över Geely Sweden Holdings.

Som ägare får Geely också en rekordstor utdelning från Volvo Cars på 2,8 miljarder kronor.

Foto:Jack Mikrut

Volvo Cars hade styrelsemöte i Göteborg på torsdagen och då meddelades en rad förändringar i bolagets ledningsgrupp. Den 1 augusti lämnar finanschefen Hans Oscarsson, som suttit på sin post sedan 2013, och varit på Volvo sedan 1990. Han var även tillfällig finanschef under 2010 och 2011 och hade en nyckelroll i Geelys förvärv av Volvo Cars.

Nu ska han bli den som ska hålla ihop Geelys verksamheter i Sverige. Det handlar om att konsolidera och styra upp de olika bolag och verksamheter som den kinesiska fordonsjätten har. Bland annat rör det Geelys stora innovationscentrum som byggs på Lindholmen i Göteborg. En annan viktig del av Geelys investeringar i Sverige handlar om köpet av aktier i AB Volvo. Geely blev i fjol största ägaren sett till kapitalet i Volvokoncernen och aktierna har förts över till Geely Sweden Industry Investment.

I Geely Sweden Holdings styrelse sitter bland annat Geelys grundare och huvudägare Li Shufu, tidigare Volvochefen Hans-Olov Olsson och Carl Peter Forster som är ledamot i Volvo Cars styrelse. Enligt uppgifter till Di vill Geely ha en tydligare struktur på sin verksamhet i Sverige.

Under styrelsemötet beslutades också om utdelning till ägarna. Den är större än någon gång tidigare. 2017 delades 2,2 miljarder kronor ut. För 2018 går drygt 2,9 miljarder kronor till ägarna. Geely och Li Shufu tar hem 2,8 miljarder kronor, medan Folksam och AMF, som äger preferensaktier, får dela på 125 miljoner kronor.

Volvo Cars emitterade preferensaktier för 5 miljarder kronor i slutet av 2016 vilket då sågs som ett första steg mot börsnotering. Planerna på att gå till börsen las dock på is i höstas. Sedan Första AP-fonden i december i fjol sålt sitt innehav äger Folksam preferensaktier för 3,25 miljarder kronor och AMF aktier för 1,75 miljarder kronor.

Utdelningen till ägarna kommer efter att Volvo Cars i fjol gjorde ännu ett rekordår sett till försäljning och omsättning. Bolaget sålde bilar för 253 miljarder kronor, en uppgång med 21 procent. Rörelseresultatet landade på 14,2 miljarder kronor. Lönsamheten sjönk dock och rörelsemarginalen stannade på 5,6 procent jämfört med 6,7 procent året innan. Den pressade lönsamheten gjorde att bonusen till de anställda inte föll ut vilket ledde till protester.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson passar på att göra en rockad i ledningsgruppen i vad som beskrivs som ett led i att bättre rusta sig för förändringarna i branschen med mer fokus på digitalisering och nya sätt att se på bilägande. Förändringarna genomförs den 1 april. 

Björn Annwall ska vara både försäljnings- och marknadschef samt chef för en av tre regionala enheterna, EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika), och ha en samordnande roll för de andra enheterna Amerika och Asien. 

Lex Kerssemakers, som i dag styr EMEA, ska i stället leda avdelningen för alla nya former av kundrelationer som prenumerationstjänsten Care by Volvo och den nya mobilitetstjänsten M, som ännu inte tagit fart.

Forsknings- och utvecklingschefen Henrik Green får också en mer samordnande roll för både produktutveckling, kvalitet och design. 

Thomas Ingenlath, som är vd för det separata bolaget Polestar som utvecklar elektrifierade prestandabilar, lämnar Volvo Cars ledningsgrupp. Han ska dock fortfarande hålla en hand över Volvos designinriktning tillsammans med chefsdesignern Robin Page.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?