ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Miljardföretaget Öhlins Racing säljs för andra gången – nu till USA

  • Kenth Öhlin och Brian Kesseler, vd för Tenneco.

Det som började med trimning av motorer och handgjorda dämpare till motorcyklar på 1970-talet har blivit ett miljardföretag med produkter kända över hela världen. Nu säljer grundaren Kenth Öhlin sin skapelse till amerikanska Tenneco.

Öhlins stötdämpare med den karaktäristiska guldgula färgen är kända i motorsportkretsar över hela världen. Bolagets hydrauliska ventiler används till semiaktiva stötdämparsystem av biltillverkare som VW, Audi, BMW, Honda och Volvo. Den brittiska sportbilstillverkaren McLaren finns också i kundlistan. Hittills har Öhlins levererat fler än 10 miljoner ventiler till bilindustrin.

"Jag har blivit uppvaktad länge av olika investmentbolag, men jag vill värna om företagets framtid och personalen. Så dök Tenneco upp och visade intresse, och vi har samarbetat länge så jag känner dem väl. Vi delar visionerna för bolaget", säger Kenth Öhlin.

Kommer affären påverka verksamheten i Upplands Väsby och personalen där?

"Det blir inga förändringar, Henrik Johansson sitter kvar som vd och ledningsgruppen är intakt. Vi ska göra det vi är bra på och bli större. Tenneco är tydliga med att Öhlins ska vara Öhlins och utveckla det vi är bra på. Vi ska vara premium."

Vilka blir fördelarna med Tenneco som ny ägare?

"Det här är bra för båda parter. De är inte vana att göra mindre snabbare serier, vilket vi kan, medan vi behöver deras volym och nätverk. Vi får hjälp av en stor inköpsorganisation och så har Tenneco många duktiga ingenjörer som vi kan ta hjälp av."

Kenth Öhlin, som startade företaget i början på 1970-talet genom att hyra in sig i sin pappas mekaniska verkstad, har faktiskt sålt sitt bolag en gång tidigare, till japanska Yamaha. Men hösten 2007 köpte han tillbaka Öhlins.

"Yamaha var fina ägare men vi ville utveckla bolaget och driva det framåt på ett annat sätt. Och det har vi gjort, vi har ökat omsättningen från 400 miljoner kronor till 1,1 miljarder kronor. Det har varit jätteroligt men jag börjar närma mig 70 år och börjar fundera på att göra lite andra saker än att bara jobba."

Men slutar helt gör du inte?

"Jag har kvar 9,5 procent av aktierna och kommer sitta kvar i styrelsen och Tennecos tekniska råd för utveckling av framtida produkter."

Hur mycket får du betalt?

"Det säger jag inte, mer än att jag är nöjd."

Tenneco är ett amerikanskt noterat storbolag med omkring 32.000 anställda och huvudkontor i Lake Forest, Illinois i USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies