Microsoft- och tidigare Tesla-toppar till Volvo Cars styrelse

Volvo Cars styrelse stärker sin kompetens kring artificiell intelligens och elbilar genom två nya ledamöter.

Lila Tretikov från Microsoft och Diarmuid O’Connell, som varit över ett årtionde på Tesla, tar plats i biltillverkarens styrelse.

Diarmuid O’Connell, som var mer än tio år på Tesla under företagets uppbyggnad, är ny ledamot i Volvo Cars styrelse. Till vänster: Lila Tretikov, biträdande teknisk chef på Microsoft är ny ledamot i Volvo Cars styrelse.
Diarmuid O’Connell, som var mer än tio år på Tesla under företagets uppbyggnad, är ny ledamot i Volvo Cars styrelse. Till vänster: Lila Tretikov, biträdande teknisk chef på Microsoft är ny ledamot i Volvo Cars styrelse.Foto:Volvo Cars

Det är två styrelseledamöter som passar väl in i Geelyägda Volvo Cars framtidsstrategi som handlar om att bli ett renodlat elbilsmärke senast 2030. 

43-åriga Lila Tretikov föddes i Moskva och kom till USA som tonåring där hon studerade både datorvetenskap och konst. Hon har gjort karriär som programmerare och är nu biträdande teknisk chef på mjukvarujätten Microsoft MSFT -0,48% Dagens utveckling . Bland tidigare jobb märks vd-posten på Wikipedia Foundation. Hon är en expert inom artificiell intelligens och teknikdrivna transformationer. 2014 var hon med på tidskriften Forbes lista över de 100 mäktigaste kvinnorna. 

Diarmuid O’Connell jobbade mellan 2006 och 2017 på det amerikanska elbilsbolaget Tesla som chef för affärsutveckling och var med om företagets globala expansion. Tidigare jobbade han på amerikanska utrikesdepartementet med politiska och militära frågor.

Han har erfarenhet både kring elektrifiering av premiummärken och strategiska partnerskap liksom försäljningsmodeller med direkta kundkontakter, uppkoppling och självkörande bilar.

Winnie Kin Wah Fok lämnar samtidigt styrelsen. Volvo Cars styrelse består av tolv ledamöter, varav tre kvinnor. Dessutom ingår tre arbetstagarrepresentanter. Li Shufu är ordförande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?