Mätarfusket ökar kraftigt – nu agerar regeringen: ”Extremt svårt för köparen”
Fusk med begagnade bilars mätarställning har ökat med 50 procent sedan 2019, enligt handelsplatsen Wayke som kontrollerat 929.000 bilar. På torsdagen gav regeringen i uppdrag till Transportstyrelsen att utreda motåtgärder.
Carl-Johan Lejland
Martin Fransson, vd Wayke.Foto:TT
Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.
Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.
Tv: Johan Lindehag, vd på Ellevio. Foto: Unn Tiba/Ellevio
T.h. Foto: Mats Egeberg/Mostphotos
Stockholm vill vara världsledande kring elektrifieringen av transporter. Inom bara några år ska tusentals nya laddplatser installeras. Samtidigt kommer ständiga larmrapporter om trängsel och kapacitetsbrist i elnäten. Vad är lösningen? Ellevio tror sig ha hittat det vinnande konceptet.
Tillväxttakten av elbilar i Sverige är enorm. År 2025 förväntas elbilar står för 50 procent av nybilsförsäljningen och till 2030 kommer det att finnas ungefär 2,5 miljon laddbara fordon i Sverige. Omställningen till en fordonsflotta som inte är fossilberoende är ett av de allra viktigaste områdena för att Sverige ska kunna klara av att nå sina klimatmål till 2045. Men var ska man ladda – och räcker elen till? På Ellevio, som äger elnätet i Stockholm, jobbar man intensivt för att hitta lösningar.
– Politiker, kommuner, infrastrukturägare, energibolag och elbilstillverkare måste dra åt samma håll och samarbeta på olika sätt, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.
4 000 nya laddpunkter
För ett drygt år sedan lanserade Ellevio sitt koncept Smart Laddinfra, som går ut på att proaktivt identifiera, planera och paketera kostnadseffektiva etableringar av laddgator. Sedan dess har ett 20-tal laddgator byggts i Stockholm, med totalt cirka 300 laddpunkter. Fram till och med 2022 ska antalet öka kraftigt, enligt Stockholms Stads målbild – då ska det finnas 4000 publika laddpunkter.
– Det blir tufft, men är absolut möjligt. Vi bidrar på de sätt vi kan, säger Johan Lindehag.
– Vi ska komma ihåg att vi är mitt i en pandemi som haft stor påverkan på både laddning och olika aktörers vilja att satsa. Många har valt att avvakta, men vi tror att det kommer ta fart under 2021, säger Johan Lindehag.
Smart abonnemang
Men räcker elen verkligen till? Under de senaste åren har kapacitetsbrist i elnäten blivit ett känt begrepp och debatterats flitigt. Ellevios lösning för att kunna fortsätta bygga ut laddinfrastruktur, trots trängseln i elnäten, är anpassade elnätsabonnemang för publika laddgator. De ger Ellevio möjlighet att skruva ner effekten vid de sällsynta tidpunkter då elnätet är ansträngt. I gengäld får ägaren av laddstolpen ett mycket billigare abonnemang.
Unik elektrifieringspakt
En katalysator i arbetet kommer den nylanserade Elektrifieringspakten att vara. Ellevio, Scania och Volkswagen krokar där arm med Stockholms Stad i ett samarbete som ska göra staden världsledande i strävan mot en fossilfri fordonsflotta till år 2030 och ett fossilfritt Stockholm 2040.
– Tillgången till laddinfrastruktur ska inte utgöra ett hinder för omställningen till en fordonsflotta som inte är beroende av fossila bränslen, avslutar Johan Lindehag.
Fakta om Smart Laddinfra
Med Smart Laddinfra drar Ellevio elkablar hela vägen till laddstolparna och samordnar hela etableringen, vilket innebär snabbare byggnationer, lägre investerings- och driftskostnader och lägre miljöpåverkan. Läs mer på www.ellevio.se/ladda