Lista: Så slår förmånsskatten mot populära laddbilarna
Skatten på tjänstebilar höjdes redan vid årsskiftet. Nu vill regeringen gå ett steg till och höja ytterligare i sommar. Förslaget har varit ute på remiss och Di har tagit del av svaren.
”Att rycka undan styrmedel för tidigt riskerar att hämma den goda tillväxttakten”, skriver Bil Sweden i sitt remissvar.
Här listar Di hur den höjda förmånsskatten slår mot 12 populära laddbara bilar.
Alexandra Ramnewall
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.
Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.
Bostäder som utnyttjar ytorna maximalt, nya typer av lokaler för de boende att använda gemensamt samt service och grönska. I Elinegård, i närheten av Öresundsbron, har bostadsföretaget Ikano Bostad tagit nyskapande helhetsgrepp när området planeras och byggs från grunden.
– Vi utvecklar en helt ny stadsdel, vilket innebär att andra frågeställningar dyker upp än om man ”bara” bygger ett hus. Därför har vi utgått från människan, med ett mänskligt perspektiv på den plats där man ska bo och leva, berättar Lotta Sjödin och fortsätter:
– Här handlar det inte bara om att exempelvis husen är klimatsmarta, utan även hur man rör sig i området, vilken typ av service som erbjuds, hur närheten till staden behålls samtidigt som naturen bevaras.
Lotta Sjödin är strategisk innovations- och utvecklingsledare hos Ikano Bostad.
Samarbetar med IKEA
En stor del av insikterna som ligger till grund för hur Elinegård utformas kommer från Better Living – ett strategiskt projekt Ikano Bostad genomfört tillsammans med möbelföretaget IKEA, som möjliggjorts tack vare att båda företagen är grundade av Ingvar Kamprad.
– Vi har tittat gemensamt på hur det urbana och hållbara boendet kan se ut i framtiden och en av huvudinsikterna är frågan: Vad är ett hem? Där kan vi se att hemmet inte bara är bostaden, utan folk uppfattar även stadsdelen som hemma. Den typen av kunskaper har vi kunnat ta med oss in i Elinegård, säger Sjödin.
Hur har Better Living gjort avtryck rent konkret i Elinegård?
– Dels har vi tittat noggrant kring de kommersiella lokalerna i området, vilken typ av service är relevant? Bor man kvadratsmart vill man gärna ha ett café i närheten som ett extra vardagsrum. Senaste året har det även blivit aktuellt med möjlighet att kunna jobba hemma eller ha en arbetsyta i närområdet, vilket också kommer vara möjligt.
Helhetsgrepp framtidens melodi
”Kronjuvelen” i Elinegård blir ett mobilitetshus, som kommer att ligga centralt i stadsdelen och fungera som naturlig mötesplats. Här samlas majoriteten av områdets parkering för bilar med laddplatser, cykelparkering med tillhörande verkstad samt pooler med möjlighet att låna både bil och cykel. Bottenvåningen utgörs av ett transparent kvarter med högt i tak och mycket växtlighet samt kommersiella lokaler. Huset får även gemensamma ytor för de boende till co-working, läxläsning, snickeri- och målarverkstad, festlokal och återbruksrum
– Planeringen pågår för fullt med planerad inflytt 2023, det kommer bli ett vardagsnav för hela området som bidrar till liv och rörelse även på kvällar och helger.
I framtiden kommer fler stadsdelar som Ikano Bostad utvecklar att likna Elinegård med ett tydligt helhetsgrepp, tror Sjödin:
– Redan nu har vi en metod för kunddriven projektutveckling där vi ringar in människorna och tittar på hur både bostäder och gemensamma ytor ska utformas utifrån folks behov i vardagen. Elinegård är ett gott exempel där vi nått väldigt långt med de ambitionerna.