ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Bil

Larm om fler arbetsskador på Volvo Cars

  • Foto: Thomas Johansson/TT

Flera anställda och tidigare anställda på Volvo Cars Torslanda-fabrik berättar för Göteborgs-Posten om högt tempo, repetitiva arbetsuppgifter och arbetsskador. Antalet anmälda arbetssjukdomar ökar.

Enligt Göteborgs-Postens sammanställning av siffror från Arbetsmiljöverket har 991 arbetssjukdomar anmälts på Volvo Cars i Torslanda mellan 2014 och 2018. 2014 gjordes 122 anmälningar, ifjol 318.

Åtta av tio händelser beror på bristande ergonomi, repetitiva arbetsuppgifter och tunga lyft i fabriken.

Göteborgs-Posten skriver om anställda och inhyrd personal som inte vågar säga ifrån.

”Många är rädda utifrån aspekten att de kanske inte får en tillsvidareanställning på Volvo. Då kanske en anmälan ligger dem i fatet”, säger Carlos Rebelo Da Silva, IF Metalls huvudskyddsombud på Volvo verkstadsklubb, som jobbat i fabriken sedan 1987, till tidningen.

Han tycker att arbetsgivaren lyssnar på facket och gör vissa förbättringar, men säger också att tempot skruvats upp kontinuerligt.

”Jag delar uppfattningen att det har blivit tuffare på Volvo de senaste åren. Om man med tuffare menar sämre, så visst”, säger Carlos Rebelo Da Silva.

Volvo Cars hälso- och säkerhetschef Michael Gustafsson säger till GP:

”Det finns givetvis mer att göra och vi arbetar intensivt med arbetsmiljö, riskbedömningar och ergonomi. I de siffror vi har ser vi absolut att det finns mycket jobb inom arbetsmiljö att fortsätta arbeta med.”

Göteborgs-Posten rapporterar dessutom om att polisen fått tips om drogförsäljning, exempelvis av tramadol, i fabriken. I ett mail till tidningen skriver presstalespersonen Stefan Elfström:

”Volvo Cars har nolltolerans mot droger i hela företaget. Vi känner till ett begränsat antal fall där droger påträffats i våra lokaler - samtliga dessa fall har rapporterats till polisen.”

Under 2015 gick fabriken upp till treskift och produktionen har nästan fördubblats mellan åren 2015-2018. Enligt Volvos egen statistik ska antalet arbetssjukdomar minskat sedan 2017.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies