Lång räckvidd för GM:s nya batteri till elbilar

General Motors (GM) har visat upp sina nya elbilsbatterier, som ska användas i konkurrensen med Tesla. I satsningen på avgasfria bilar investerar fordonsjätten 20 miljarder dollar fram till 2025.

Foto:Steve Fecht

Medier i USA rapporterar att GM säger att deras nya batterier, som kallas Ultium, medger en räckvidd per laddning på 645 kilometer.

Därmed övertrumfas Tesla, vars största batteri i Model S ger en räckvidd mellan laddningar på 628 kilometer enligt den amerikanska mätstandarden EPA.

Samtidigt väcker GM:s siffra frågetecken. Det framgår inte om den gäller EPA, och det framgår inte vilken batteristorlek det amerikanska företaget menar. Om räckvidden gäller det största batteriet som vd Mary Barra talade om i onsdagens presentation, 200 kilowattimmar, är den mindre imponerande — Tesla uppnår sin räckvidd med 100 kWh.

”GM bygger för en helelektrisk framtid eftersom vi är övertygade om att klimatförändringarna är på riktigt”, sa Barra enligt CNN, i en uppenbar känga till president Donald Trump och andra som ifrågasatt detta.

”Vi vill att alla ska åka elbil, och vi har vad som krävs för att genomföra det”, tillade hon, som en pik till att Tesla haft svårt att producera bilar i takt med efterfrågan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?